Elkezdödött a nyár Finnországban !

Kedves Olvasók !

Végre nálunk is elkezdödött a nyár, ennek egyik biztos jele, hogy virágoznak a fák és a bokrok. Ez azonban nem jelent mindenkinek  örömet, mivel Finnországban sokan allergiások – ki erre, ki arra –  közöttük számosan vannak olyanok akik a virágporra allergiások.  Nem kis problémáról van szó, mivel az adatok szerint kb. egy millió finn szenved a virágporallergiától, ez az összlakosság 20 %.-a.

images

Az alábbi  térképen a jelenlegi helyzet látható. Zöld=nyírfa, sárga = füfélék. A színfoltok nagysága a mennyiségre utal: kevés- közepes- sok.

tilanne

A turkui egyetem aerobiologiai tanszékének jelentése szerint a nyírfa virágzása az ország déli részein csökkenöben van, de még sokáig folytatódik a középsö és északi országrészeken.  Nemsokára kezdödik a fenyöfák virágzása. Hogy nem láthatatlan  mennyiségü szállingózó virágporról van szó azt az alábbi kép illusztrálja.

 

A vízparti kép Lappeenrantában a Saimaa folyó partján készült, a sárga réteg = fenyöfák virágpora. A másik kép saját felvételem.

Itt jegyzem meg, hogy Finnország alapterületének 71,6%-a az erdö, ez 26,3 millió hektár erdöt jelent ! Mivel  Finnországban a városokban is sok a zöldövezet, így nemcsak vidékiek problémáját jelenti a virágpor mennyisége.

A szezonból a gyógyszergyárak profitálnak, az allergia elleni gyógyszerekre milliókat költenek a virágporallergiában szenvedök.

 

Judit Mäkinen

Források:

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.