Anyák napja Finnországban

 

Kedves Olvasók!

Ma, május 2. Vasárnapján  ismét magasan lobognak a finn zászlók.

suomen-lippu

Finnország  Anyák napját ünnepli. Mivel feltételezem, hogy nem mindenki ismeri ennek a napnak a történetét,. mellékelten :

Egy kis történelem

Már az antik Görögországban ünnepelték tavasszal az istenek édesanyjának  ünnepét. Angliában az 1600-as évektöl volt szokás a “Mothering Day”  ünnepe. Ilyenkor általános szabadnapot adtak minden szolgálónak, hogy édesanyjukkal tölthessenek egy napot.

A modern Anyák napja ünneplése az Egyesült államokban kezdödött. Ott Philadelphia városában élt egy nö, a neve:  Ann Jarvis. Ö az édesanyja 1905-ben bekövetkezett halála kapcsán  hozta felszinre azt a kérdést, hogy a társadalom nem méltányolja eléggé az édesanyákat és az ö munkájukat.

Ann  Jarvis – aki az iparosodó Amerikában az anyák munkáját rendkivül fontosnak tartotta –  kezdeményezésére 1907 május 12.-én Andrews metodista templomában megrendezésre került az ö és egyben  minden èdesanya emlékezetére egy Istentisztelet. Ez volt  az elsö anyák napja.

Nemzeti ünnepnappá Anyák napját 1914-ben az akkori amerikai elnök Woodrow Wilson  nyilvánította, ennek megünneplésére május 2. Vasárnapját jelölte meg.

Európában elöször 1913-ban ünnepelték Anyák napját Belgiumban.

Anyák napja Finnországban

Finnországba az Anyák napja ünneplése egy tanitó és egyben parlamenti képviselö és az Otthoni Nevelés Egyesületének (= Kotikasvatusyhdistys) titkára:

Vilho Reima ( 1867-1948)  nevéhez füzödik. Ö 1910-ben ünnepelte ezt a napot az Egyesült államokban és hazatérte után itthon  kezdett dolgozni ezért az ünnepért. Neki is nagy családja volt, feleségével együtt 8 gyereket nevelt.

20520510

Vilho Reima- nak köszönhetö, hogy az  édesanyákra Finnországban  1918 óta emlékeznek májusban, 1927 óta május 2. Vasárnapján. Ez a nap 1947 óta hivatalos,  zászlós ünnepnap. ..

Nemcsak családi ünnep ez a nap, az állam is emlékszik az édesanyákra, 1942-ben Finnország összes édesanyjának a szabadság keresztje állami  kitüntetést adták.

Idén 29 édesanyát tüntettek ki a Finn Fehér rózsa I. osztályú, aranykeresztes érmével. A kitüntetéseket Sauli Niinistö Finnország államelnöke adta át a ma tartott ünnepségen.

2016_SVR_M_I_kr_aitienpav

 

Ezzel a gesztussal Finnország  felhívja a figyelmet arra, hogy az édesanyák családokban végzett munkája egyike a legértékesebbeknek, amit az utánunk következö generációért tehetünk.

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Anyák napja Finnországban

  1. Köszönöm ezt az igen hasznos levelet !Bár még sosem jártam Finnországban, de egyre jobban érlelődik bennem a gondolat, hogy meg kell néznem egy olyan országot, ahol a kemény mínuszok és sötét nappalok ellenére (vagy ezt ellensúlyozva) az emberek ennyire és ilyen módon odafigyelnek a másikra. Szinte minden levélben van valami közösséget formáló, a közösségre és egymásra figyelő kezdeményezésről hír.Az anyaság sem magán vagy családi ügy.Nagyon sok múlik azon, hogy egy anyuka mit tesz és hogyan tesz a gyerekéért, s ez napi 24 órás szolgálatot jelent, ügyeleti díj nélkül.Sajnos hazánkban és az egyre rohanó világban az anyaság értéktelen, sokszor hátrányt jelentő állapot.Úgy gondolom,hogy ez a gesztus sok -talán elkeseredett és csalódott édesanya- önbecsülését adhatná vissza. Várom és köszönöm az eddig küldött, valamit további érdekes leveleket. Nagyon sokat lehet tanulni belőlük. Nagyon jó egészséget kívánok: Zilahiné Sz.Etelka

    Kedvelés

    • Kedves Etelka ! Sokszor köszönöm a hozzászólást. Nagy örömmel vettem észre, hogy tud a sorok között is olvasni ! Köszönöm szépen az egészségre vonatkozó jókívánságot – az az egyik legfontosabb dolog, amire szükségünk van. Napsugaras nyári idöt kívánva üdvözlettel : Judit M.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.