Mindenféle kedvencek

Kedves Olvasók !

Finnországban sokféle házi kedvencet tartanak az emberek. Egy 2012-ben végzett felmérés szerint minden harmadik háztartásban van valamilyen kedvenc állat, a legtöbb a ”hagyományos ” családokban, ami két felnöttet és gyerekeket jelent.

A kedvencek gyakorisági sorrendben ilyenek: kutya, macska, akvárium, nyuszi , ló, hörcsög, terrarium, patkány , egér, madár , kígyó vagy esetleg ezeken kívül valami más .

Az alábbi hír egy ilyen kedvenchez kapcsolódik.

Történt Mäntsälä városában 2016 -ban, hogy a 23 éves Mirka Kuvaja nevü fiatal lány 2,5 éves Hemmo nevü cicájával egy kétszobás bérlakásba költözött idén, január közepén.

A lakás tiszta volt és rendes, Mirka és Hemmo élvezték a saját otthont. Körülbelül három hete- 3.5 hónapi ottlakás után-  történt, hogy Hemmo cica éjjel váratlanul  örjöngeni kezdett a hálószobában. Ide-oda rohangált, majd az ágy alá bújt, ahonnét nem lehetett elöcsalogatni. Mirka benézettaz ágya alá- semmit nem látott Hemmon kívül.

Hemmo furcsa viselkedése az egész következö héten is tartott, nem ment a hálószobába, pedig azelött szívesen volt ott. Mirka arra gondolt, hogy Hemmo valamiért orrol rá azért nem akar utána menni a hálószobába.Kiszámíthatatlanok a macskák lelkivilága ugye?

Egy pár nap mulva azonban kiderült, hogy mi van Hemmoval – és Mirkával is ! Mirka porszívózott és amikor összecsavarta a szönyeget a hálószobában   észrevette, hogy a szönyeg mellett egy halom ruha van, de olyan színü ez a halmaz, amilyen  színü ruhái neki  nincsenek és különben sem szokása a ruháit a földre dobálni.

Rövidesen kiderült az , hogy a” halom ruha”  él és az egy kígyó! ami a szönyeghez közel talált meleg fekvöhelyre.

python_etu_hg_060516_503_uu

 A kihívott tüzoltók – Finnországban ök a tüzoltáson kívül sok minden mást is csinálnak – könnyedén megfogták a kb. 50 cm hosszú  Királypiton – Python regius  fajtájú házikedvencet és elvitték. Ez a kígyófajta nem mérges és sokan tartanak ilyeneket terrariumokban a lakásban.

Kiderült ezután az is, hogy az állat az elözö lakó kedvence volt, míg annak költözéskor ”eltünt ”.Ezt a tényt elfelejtették  elmesélni a következö lakóknak: Mirkának és Hemmo cicának.

A  váratlan felfedezéstöl szinte halálra rémült Mirka átkutattatta  a lakás minden zúgát és a konyhaszekrényben levö  szemétláda alatt megtalálták a kígyó nyomait. De más váratlan  lakótársra nem bukkantak . A kígyó oda valószínüleg egy résen át jutott be, majd idövel  és hangfogóval áttette székhelyét a hálószobába.

Mirka az eset óta  minden este gondosan benéz az ágya alá mielött lefekszik,  a félelemtöl egyenlöre nem tudott még teljesen szabadulni. De nagyon hálás Hemmo cicának aki nélkül talán még mindíg lenne egy váratlan lakótársa.

 

Judit Mäkinen

 

3 thoughts on “Mindenféle kedvencek

 1. A hálószobában felbukkanó kígyó nem jelent rosszat 🙂 Valószínűleg már társaságra vágyott és éhes is volt. Gondolom, addig a macska menüjét ette meg, vagy a konyhai szemetesvödörből falatozott. Soha sehol nem vagyunk egyedül !!

  Kedvelés

  • Kedves Liljana !
   Azért a hálószobában váratlanul felbukkanó, ismretlen kígyónak nem mindenki örül. A kigyók hidegben általában hibernálnak, de egy finn lakásban télen nincs hideg, ezért valószínü, hogy a kérdéses kígyó nem merült téli álomba, hanem egyszerüen éhes lett. Viszont érthetetlen az, hogy az elözö lakó, akinek több kígyója is volt nem közölte, hogy azok közül egy ” eltünt “.A kígyó hónapokig is volt élelem nélkül, biztosan nem falatozta sem a macskaételt sem pedig a konyhai szemetesvödör tartalmát. Finnországban a konyhai szemetesvödröt naponta szokás üríteni !

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.