Nyuszi hopp!

Kedves Olvasók !

Bizonyára sokan emlékeznek Önök közül arra, hogy mennyire szerettek volna gyerekkorukban egy kis élö,  húsvéti nyuszit ajándékba – nemcsak a nyuszi hozta tojásokat, hanem magát a nyuszit is.

Sok gyerek kapott  is ilyen nyuszikat, ez történt Finnországban is a 80-as évek elejétöl kezdve.Húsvét után azonban  a nyuszi már nem olyan érdekes, etetni és gondozni is kell és ezzel terhessé válik.

Mi a megoldás erre?

Az üzletek nem veszik vissza a megunt nyuszikat, a megszeretett kis kedvencet megenni sem szokták. Sok szülö választotta  azt a megoldást, ami a legkönnyebbnek tünt és egy adódó pillanatban  kitették a nyuszikat egy parkba vagy esetleg egy közeli kertbe. A nyuszik egy kis része megunta a fogságot és maga szökött ki a szabadba.

Nos, azt mindnyájan tudjuk, hogy a nyuszik gyorsan szaporodnak, egy év alatt 4 kisnyuszi generáció is születhet, egy fészekaljában 3-10 db kisnyuszi van. Télen a nyuszik a hótakaró alatt átvészelik a hideg idöszakot és tavasszal már vidáman ugrándoznak a füvön.

villikani Töölönlahti Hki citykani kani

Az elvadult nyuszikról már a 80-as évek közepén voltak megfigyelések Finnország fövárosában és annak közvetlen környékén. A nyuszik gyors terjedését az erös telek kissé lassították, de kb. 2010 óta- hála az enyhe teleknek – a nyuszik rohamosan szaporodnak. Jól akklimatizálódtak a városi élethez, a mellettük  elhaladó villamos vagy a gyalogosok  sem zavarják a város központjában a parkokban és nem egyszer az utcaszél zöld sávjain  csemegézö nyuszikat.

Az alábbi képen látható nyuszik Helsinki Operaházának szabadtéri lépcsöin üldögélnek.

1024px-Oryctolagus_cuniculus_Finnish_National_Opera

A kezdeti kis populáció – 4-5 nyuszi-  Helsinki Kyläsaari nevü helyéröl  gyorsan terjedt és manapság már ettöl a helytöl 20-30 km.-re is vannak nyuszik Espoo, Vantaa és Kauniainen városok területén is. Az ilyen elvadult nyuszik Finnország más városaiban is feltüntek már, számuk többezerre rúg.

A nyuszik nemcsak a parkokban laknak, nyugodt lakóhelyükké  a temetöket is  választották, ahol a sirokra is ásnak járatokat. A sírkövek alatti nyuszijáratok a kövek kidölését okozhatják.

Mit eszik a nyuszi a városban ?

Röviden összefoglalva: szinte mindent. Nyáron a kertekben, parkokban a virágokat – pl. a dáliákat-  és bokrokat, a konyhakertekben a zöldségeket, kedvelik a fokhagymát is.Télen a fák kérgét rágják, de szeretik a gyökereket és a rügyeket, söt a fenyötü is ízlik nekik. A kérgétöl megfosztott fa lassan elpusztul. A gyümölcsfák közül szeretik az alma, cseresznye és szilvafák kérgét. A tüskés rózsabokor ága nem akadály a nyuszinak- szívesen eszi azt is.

images Védekezés az elvadult nyuszik ellen

Helsinki parkjaiban a károk óriási összeget tesznek ki, ezért sokféleképp megpróbálják csökkenteni a vadnyuszik számát: csapdákkal, vadászok segítségével, söt szelid görények beengedésével is a n yuszijáratokba remélve, hogy azok kikergetik a nyuszikat egyenesen a járatok nyílásaihoz elhelyezett csapdákba. A fákat védöhálókkal veszik körül, azonban a müanyagból készülteket a nyuszik rövid idö alatt átrágják.

Helsinkiben van egy vadász, a neve Hannu Luoto aki  kb. 10 éve csökkenti az elvadult nyuszik számát. Ebben az évben már 1300 nyuszit ejtett el, ezek az állatkert oroszlánjainak étrendjét gazdagították.

A küzdelem nem hoz kielégítö eredményeket, a furfangos nyuszik az ember eszén  túljárnak. Az ember viszont egyre jobb körülményeket teremt a nyusziknak, a nagy terraszok alatt ”nyusziszálloda” van, ott meleg van, száraz a nyusziotthon, nem fenyeget semmi veszély és a kertben teljes ellátás, ingyen és bérmentve még  ”terített asztal ” is várja a gyorsan és vidáman szaporodó nyuszicsaládokat. A fennt emitett vadász elmondta, hogy Espooban egy családi ház kertjében tavaly összesen 50 nyuszit ejtett el, egy másik hasonló kertböl pedig 32 nyuszi került az állatkerti oroszlánok “asztalára” .

Érdeklödéssel várom, hogy mikor lesz Helsinkiben egy,  a címben említett nevü étterem. Ha így megy tovább, akkor bizonyára nem kell már sokáig várni.

 

Judit Mäkinen

Források:

3 thoughts on “Nyuszi hopp!

  1. Ennek a jelenségnek az oroszlánok az abszolút haszonélvezői, hiszen a nyuszik az ő tányérukra “kerülnek”. Legalább szépek, nagyok és erősek lesznek. Étterem? Aki nyulat szeretne enni, az lőjön/fogjon egyet magának 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.