Finn ötlet: Hogyan lesz a vízböl limonádé ?

Kedves Olvasók !

Hogy a finnek között sokan találékonyak azt bizonyára Önök közül többen is tudják. A finn találékonyság egyik legutóbbi példája  az a kupak, melynek segítségével a vízböl  egy-két perc alatt szénsavas, üdítö ital  lesz.

De hogyan is jutottunk ide ?

Törént 2012-ben, Espoo városában, Kaj Pelamo kisvállalkozó  otthonában, hogy  Kaj felesége ki akarta dobnI a  szénsavas italt  készitö kis gépet, ami nem fért be a konyhaszekrénybe és nem is müködött kifogástalanul. A férj megtiltotta ezt, mert szereti a  szénsavas  italokat és a géppel ezeket sokkal ocsóbban lehetett elöállítani, mint készen venni az üzletben.  A felesége mégis kidobta a gépet és Kaj elkezdett gondolkozi azon, hogy milyen más úton lehetne kedvelt italait elöállítani ?

Rengeteg gondolkodás és sikertelen próbálkozások után a következö ötlete támadt:  legyen a vizesüvegnek olyan kupakja, ami egyben az ital aromáját és a szénsavat is tartalmazza.

 

Limonade_tuotekuva_size-300x171

 

Kaj 15 éve vállalkozó, általában saját termékeit adta el eddig is. Most azonban mindent feltett egy kockára, azaz beletett egy kupakba.

Új vállalkozásának neve: Limonade oy – Limodnade rt.

Hogy lesz a vízböl szénsavas üditö ital ?

A kupak – benne az aroma és a szénsav-  egy,  az üzletben vásárolt egy literes  üditöital müanyag “ üvegére”  jár. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer vett valaki egy üzleti üdítöt, utána maga csinálhatja ebbe az üvegbe a saját italait. A kupak kicsi, arra a helyre amit az üzletben kb. 2000 üdítösüveg foglal el, 20 000 kupak fér el. A kis méret nagy elöny a szállítás és raktározás szempontjából.

A kupak müanyagból készült. Az 1 literes vizesüvegre csavarva  az ital kb. 2 perc alatt lesz készen.

A csavarás 2 lépésben történik. Elöször felcsavarva a kupakból  az aroma folyik a vízbe, majd a második lépésben az üveget felfordítva és mégegyszer csavarva egyet a kupakon  a szénsav kerül az italba.

Egyenlöre 3 aromával kapható a szódavízen kívül: : citorm, narancs, és cola.  Az ára még viszonylag  sok: 1.40 euro darabja, a kereslet növekedésével együtt az ár csökkenése várható.

Az érdeklödés világviszonylatú, Kaj Pelamo már 42 országgal tárgyal, ezek föleg arab és ázsiai országok. Finnországban két nagy lánc,  K-  és az – S láncok egyes üzleteiben kapható.

 

Judit Mäkinen

 

8 thoughts on “Finn ötlet: Hogyan lesz a vízböl limonádé ?

  • Hi idamhaigh,
   Many thanks for your comment. I wrote to the firm and this is the answer I got from them:

   Hello our friend!
   Thanks your messages. Nice to here that our EasySoda is some way reach to your consciouness.
   We will do our best that you’ll get chance to enjoy in the future EasySoda tastes.
   Negotiations are in progress for Australian opening.

   Best Regards,

   Team Limonade
   info@limonade.fi

   Kedvelés

 1. Húha! A cola ízű változattal szemben én kissé bizalmatlan vagyok, hogy mennyire közelítheti meg a palackozott cola ízvilágát, de mindenképpen kapna nálam egy esélyt. Mármint az ital. Egy hagyományos szódásüveggel, hozzávaló patronnal és különféle italporokkal otthon is lehet kreatívkodni.. 🙂 A kupak vajon újra felhasználható?

  Kedvelés

 2. Judit! Ez zseniális!! Biztosan el fog terjedni hamarosan. Gratulíre!!! K. > WordPress.com > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! Hogy a finnek között > sokan találékonyak azt bizonyára Önök közül többen is tudják. A finn > találékonyság egyik legutóbbi példája az a kupak, melynek > segítségével a vízböl egy-két perc alatt szénsavas, üdítö ital lesz. > De hogyan is jut” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.