A kézimunka ereje – igaz történet egy horgolt tintahalról

Kedves Olvasók !

Egy fiatal, Helsinkiben lakó  finn  anyukának  Annika Pakkanennek 24 hétig tartó  terhessége  egy évvel  ezelött  tavaly márciusban   koraszüléssel végzödött . A kislánya –  Kerttu volt a neve-  csak 640 grammot nyomott . A koraszülött kislánynak édesanyja egy tintahalat horgolt zöld fonalból azzal a gondolattal, hogy a tintahal karjait a pici kis kéz is megfoghatja, biztonságot adhatnak  neki, nem a mindenféle kórházi vezetékekbe és  csövekbe kell kapaszkodnia.  A tintahalnak Simo volt a neve. Az ötletet az az ápolónö adta, aki Kerttuval a legtöbbet foglalkozott és aki Dániában látott koraszülöttosztályon ilyen tintahalakat.

Simo a tintahal Kerttu kórházi ágyának takaróján takaróján ült, vékony, puha, biztonságos  karjait mindenfelöl  Kerttu felé nyujtotta.

turvalonkerot_vauva_503_pr

Annika a koraszülöttosztály több kis lakójának is horgolt tintahalakat. Ezek olyan fonalból vannak, ami nem szúr és nem bolyhosodik, a mosógepben mosható tintahalakban mosható vatta van.

Kerttu csak két hónapig élt.

Kimondhatatlan fájdalmában és bánatában Annika a kézimunkához menekült és elkezdett tintahalakat horgolni. A facebook –on alapított egy  csoportot, ennek a neve: Turvalonkeroita keskosille- Biztonságos karok a koraszülötteknek.  A csoportnak jelenleg már 2282 tagja van, minden nap többen és többen csatlakoznak ehhez a társasághoz, én is közéjük tartozok.

Finnország több városában horgolnak szorgalmas kezek tintahalakat.  Annika maga már 130 –at horgolt, egy tintahal kb. egy óra alatt készül el.

turvalonkerot_kuvitus1_ak_503_pr (1)

Az ötletöl nem lett üzlet, mivel Annika nem horgol eladásra egyetlenegy  tintahalat sem és nagyon reméli, hogy senki nem fog üzletet csinálni abból az ötletböl amit as szenvedés  és segíteniakarás hozott létre.

 

Judit Mäkinen

 

3 thoughts on “A kézimunka ereje – igaz történet egy horgolt tintahalról

  1. Visszajelzés: Suomi 100 – Együtt az öregekért | Finnországi Levelek

  2. Csodálatos az emberi összefogás ereje. Kívánom Önnek, hogy még nagyon sokat és sokáig horgolhasson tintahalat. Jó lenne ha itt Magyarországon is lenne ilyen, mert elesettek és rászorulok mindig voltak, vannak és lesznek. Tisztelettel:Dr.Zilahiné Sz.Etelka

    Kedvelés

    • Kedves Etelka ! Nemrég még nem is sejtettük milyen lehetöségeket nyit a facebook közösségi fórum. Jelenleg tintahalakat Finnország sok kórházi koraszülött osztálya szívesen lát és az eltelt egy év alatt már kb. ezer ilyen ajándék került különbözö városok kórházaiba. Kisbabákkal kapcsolatosan régebben is voltak már hasonló kezdeményezések pl. apró sapkákat sok kézimunkakör kötött már az újszülöttek osztályainak. Ez azért is praktikus mert csökkenti a fejen keresztüli höleadást, mint ugye tudjuk az újszülöttek höszabályozása még nem tökéletes. Ha megnézi a kis Kerttu képét, rajta is van egy pici sapka. Sok üdvözlettel: Judit M.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.