Finn tavasz : Jönnek a vándormadarak !

 

A finn tavasz legbiztosabb jele: Jönnek a vándormadarak

Kedves Olvasók !

A még mindíg lombtalan fák és éjszakai fagyok országában is megkezdödött a tavasz. Ennek legbiztosabb jelei a rohamosan hosszabbodó napok és a vándormadarak érkezése. A hattyúk és a különbözö libák már itt vannak, de a madarakat  nagy érdeklödéssel és nem kis szakértelemmel figyelök már sokféle madárról számolnak be minden nap.

 

A vándormadarak egy része nem megy messzire,  csak ide a ”szomszédba” Észtországba . Azok jönnek-mennek, ha itt hidegebb lesz felkerekednek újra és akkor jönnek vissza megint ha melegebbre fordul az idöjárás.

Vannak azonban olyan madarak is, amik elképzelhetetlen távolságokat tesznek meg a melegebb éghajlat miatt. Az eddig legmesszebbre repült madarat Henri Selin gyürüzte 2013-ban Kirkkonummiban, Helsinkihez közel. A madár neve finnül: kalatiira , magyarul küszvágó csér, latin neve: Sterna hirundo.

kalatiira

Ez a távolságrekordot tartó madár nem nagy, hossza 34-37 cm, súlya 100-145 gram, szárnyainak fesztávolsága 70-80 cm.  

Idén ezt a madarat Buenos Airesben látták ez kb. 13 000 km utat jelent. Hogy ezek a madarak messzire mennek az ismert, mert Finnországban gyürüzött madarat találtak már Dél-kelet Ausztráliában is. A madár lábán narancssárga gyürü van, a finn madárkedvelök már készülnek a fogadására. A Természettudományi múzeum felkérte a madárfigyelöket  arra, hogy jelentsék ha idén a környékükön fészkel ez a madár.

Kíváncsian várom , hogy mikor lesz itthon ez a tiira.

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Finn tavasz : Jönnek a vándormadarak !

  1. Kedves Judit ! nagyon köszönöm ezeket a beszámolókat, rendkívül érdekesek és hasznosak. Igen a madarak olyan csodás teljesítményre képesek, amelyről az ember még csak nem is álmodhat. Nagyon szép virágos,madár csicsergős tavaszt és jó egészséget kívánok.Őszinte tisztelettel:Dr.Zilahiné, Etelka

    Kedvelés

    • Kedves Etelka ! Nagy örömmel olvastam a hozzászólást. Azért is örülök, mert az én leveleim bizonyára szárazak, viszonyítva a sok , Finnországból írt személyes bloghoz. Nálunk most a cinkék és a feketerigók csicseregnek. Minden jót kívánva üdvözlettel a legközelebbi levélig. Judit M.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.