Magyar Foltvarró Céh képviselöi Finnországban

Magyar foltvarrók Finnországban !

Kedves Olvasók !

Örömmel veszem észre, hogy a mai globalizált, rohanó, internetes világban  sokan vannak  olyanok, akik szívesen, kedvvel és tehetséggel készítenek különbözö kézimunkákat. A fonás, kötés, horgolás és szövés  mellett számosan kedvelik a foltvarrást.

Mi a foltvarrás ?

A középkorban Ázsiából és a Távol-keletröl Európába jutott kézimunka eredetileg a nehéz páncélok belsö bélése volt. A két anyag közé öltött  vatta melegítö hatását hamarosan Angliában és Hollandiában is felismerték és  bevándorlókkal ez a kézimunka az egész világon elterjedt. Annak idején az Északamerikába bevándorlók sokféle technikát vittek  magukkal. A textilek újrafelhasználása a takarók és mindenféle háztartásban használt terítök, fali szönyegek stb. készítésének szempontjából életfontosságúvá vált. Manapság rengetegen készítenek ilyen munkákat föleg díszitö célokra.

Foltvarrás Finnországban

A kézimunka neve : tilkkutyö ( tilkku = kis darabot jelent, ebben az esetben egy anyagdarabot, a foltvarrás neve pedig tilkkutyö , työ = munka finnül ).

Ezt a kézimunkát Finnországban sokan üzik különbözö egyesületekbe tömörülve. Ezeket  az 1990-ben Hämeenlinna városában alapított Tilkkuyhdistys  Finn Quilt ry.  nevü egyesület tömöríti. Már az elsö öt évben elérték az 1000es tagszámot, jelenleg 1650 tagot számlál az egyesület.

logo Finnquilt

Saját ujságuk: Tilkkulehti 1991 óta jelenik meg évente 4 alkalommal. Az egyesületnek saját internetes oldala van itt: http://www.finnquilt.fi/

és megtalálható a facebookon is itt:

https://www.facebook.com/Tilkkuyhdistys-Finn-Quilt-ry-178756835471431/?fref=ts

Az évi gyüléssel összekötve 1993 óta kétnapos eseménysorozatot tartanak – Tilkkupäivät-  ez elöadásokat, kiállítást  és felvilágosítást söt vezetett kézimunkamühelyeket is jelent.

Idén ,  2016 március 19-20 között  került sor Lahti városában a Vesijärvi nevü tó partján Sibeliustalo- nak nevezett kultúrközpontban erre a kétnapos eseménysorozatra,  melyen  kb. 400 egyesületi tag vett részt. Az eseménysorozattal egybekötött kiállítást többszázan látogatták.

Lahti Sibeliustalo

Vasárnap  11-15 óra között látogathatta az addig zártkörü eseményt a foltvarrás iránt érdeklödö nagyközönség. Erre én is elmentem, Lahti Helsinkitöl 105 km.-re van és elsörangú gyorsforgalmi úton  minden sebességkorlátozást betartva kb. 1h 20` alatt tehetö meg autóval az út.

A belépödíj 5 euro volt, de a férfiak ! és a 12 éven aluli gyerekek  ingyen vehettek részt.

Mivel Lahti baráti városa Pécs,  magyar résztvevök is voltak ezen az eseményen.

A Magyar Foltvarró Céh  képviselöi Lahtiban 

Összesen 4 tagja volt a magyar küldöttségnek,

Hunka Ibolya nagysikerü elöadást tartott a Magyar kékfestöhagyományról.

Kacsuk Évi és Csepeli Ildikó mühelyfoglalkozásokat vezettek

Dunavölgyi Judit gyönyörü táskáinak is sok csodálója volt.

2016-03-20-077

Nagy örömmel jöttem haza Lahtiból és remélem, hogy a magyar foltvarrókat képviselök is kellemes élményekkel utaznak vissza Magyarorszagra.

Judit Mäkinen

A képek saját felvételeim  kivéve a Sibelius központ képét

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.