Finnország nemzeti szimbólumai : Suomi Neito 160.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból,  szülöhazámba  Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelem az utolsó Finnország nemzeti szimbólumait tárgyaló levélsorozatomban. Ebben a levélben Finnország megtestesítöjével  a finnül Suomi neito /Finnország kisasszonyának hívott szimbólikus alakkal foglalkozunk.

Ki a Suomi neito ?

A Suomi neito Finnország  szimbólikus megtestesítöje,  szép fiatal lány, általában szöke hajú, kékszemü , népviseletbe öltözött alak, mely ilyen formában az 1800-as évek végén lett népszerü.  

HK19670102_3a_b

Egy kis történelem

Már évszádokkal ezelött is voltak Európában  olyan szimbolikus alakok, melyeket egy- egy ország megtestesítöjeként ismer a történelem. Ilyenek voltak pl. Marianne Franciaországban, Dana Dániában,  Kristina majd Svea Svédországban, Matuska Rosszija Oroszországban , Germania és Valkyriana Németországban, Britannia és John Bull Angliában és  Fjallkona Izlandon. Ezek az allegorikus alakok arra szolgáltak, hogy ébren tartsák és ezzel erösítsék a nemzeti öntudatot. Szobrok, versek, festmények, érmek, bélyegek söt karikatúrák is foglalkoztak ezekkel a szimbolikus alakokkal, akik a legkevesebb kivétellel – John Bull-  általában nöi alakok voltak.

Aura

Finnország nemzeti szimbóluma abban az idöben, amikor az ország Svédország része volt, leginkább költeményekben jelent meg. az 1600-as években Johan Paulinus Lillienstedt Finnoniaról verselt. A svéd király  III. Gustav határozta el, hogy uralkodásának kiemelkedöbb eseményeivel kapcsolatban érmet veret.  Amikor a király 1775-ben meglátogatta Finnországot, az ez alkalomól vert érem egyik oldalán Finnországot egy nöi alak személyesíti meg.

Rwesa till Finland 1775

Ennek az alaknak a költö,  Bengt Linder adott nevet egy 1788-ban megjelent költeményében – Ode till finske soldaten/ Óda a finn katonákhoz – a finneket így szólítja meg: Du Auras folk /Te Aura népe. Mint tudjuk ez a név szorosan összefügg Turkuval- Finnország akkori fövárosával- melyen átfolyó Aura nevü folyó istene ihlette a költöt. Míg Finnországban ez a név kimondottan csak a turkuiakat jelentette, Svédországban a teljes finn népet értették ez alatt.

A Hamina városában 1809-ben kötött svéd-orosz háborúval kapcsolatos békeszerzödés értelmében Finnországot Oroszországhoz csatolták és ezzel megszünt az évszázadokig tartó svéd uralom. Finnország uralkodója a mindenkori orosz cár lett.

I.Alexander orosz cár érmet veretett a turkui akadémia új költségvetésének létrehozása alkalmából és ezen az érmen látható  Finnország megtestesítöje: Aura

Az Aura név Finnországgal kapcsolatban lassan feledésbe merült akkor, amikor az egyetemet Helsinkibe helyezték át.

Ezzel szemben manapság  az Aura név számtalan formában él. Ennek egyik oka, hogy az Aura nemcsak jelenleg is használatos nöi név, hanem az aura szó finnül kisugárzást, de ekét is jelent.

Aura néven sokféle dolog található, ilyenek pl. az Auara sajt, az Aura sör és a mustár.

Aura Juusto Valio

Aura olut

 auranmieto_590 sinappi

 

De a Sumi neito máshogyan is megjelenhet a nézö szeme elött.

Ha ránézünk Finnország térképére , kis fantáziával egy nöi alakot látunk, aki jobb karját magasba emelve tartja. Bal karja hiányzik és tépett a szoknyája is. A hiányzó bal kart az ország a II. világháború eredményeként vesztette el- a finnországi Petsamo-t  akkor csatolták a  Szovjetunióhoz és a tépett szoknya az ugyanakkor megcsonklított Kareliát jelenti.

Suomi neito

Suomi neito szobrászok szemével nézve

Finnország megtestesítöjét számos szobrász ihlette, a szobrok az ország különbözö helyein megtalálhatók.

Az elsö olyan alkotás, melyen Finnországot a Suomi neito-nak értelmezett nöi alak  személyesíti meg egy szobrász, C.E.  Sjöstrand müve.  Ez  az 1864-ben Turkuban,  a turkui akademia professzora, humanista,  fennofil  Henrik Gabriel  Porthanin (1739-1804)  emlékére  felállított monumentális  szobor  jobb  oldalán levö érmek egyikén látható nöi alak .

800px-Henrik_Gabriel_Porthanin_patsas_Turku_4

Sokszor azt a nöi alakot is Suomi neito-nak hívják, mely a nemzeti költö J.L.Runeberg tiszteletére 1885-ban alkotott emlékmü  alapzatán látható  itt:

800px-Johan_Ludvig_Runeberg_statue.

A szobor  Walter Runeberg-nek,  a költö fiának alkotása. Ugyancsak ö alkotta a Helsinki föterén álló, 1894-ben elkészült  II. Alexander orosz cár szobrát, melyet körülvevö alakok közül Lex – a Törvényt megtestesítö nöi alak – jelenti Finnországot, azaz az öt megtestesítö Suomi neito-t.

Lex Senaatintorilla

Az egyik legismertebb Suomi neito szobrot Wäinö Aaltonen mintázta. Ez a  szobor Tampere-ben a Hämeensilta nevü híd egyik alakja,  1929 szeptembere óta áll ott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wäinö Aaltonen Suomi neito  szobra  kiállításokon is részt vett Németországban kétszer is, 1931-ben és 1965-ben. Gipszböl készült másolata 1939-ben a New York-i világkiállításon volt látható olyan változatban, melyben a szobor felemelt kezében egy kis kantele-t , Finnország nemzeti hangszerét tartotta.  A szobor New York-ban  a kiállítás legszebb szobra nevet kapta.

Suomi neito a festészetben

Talán a legismertebb az a kép,  melyen  az Oroszországot megszemélyesítö kétfejü sas megpróbálja Finnország megtestesítöjének kezéböl kitépni a törvénykönyvet:

Suomineito Iston maalaus v. 1899

A festmény neve Hyökkäys= Támadás,  Edvard Isto ( 1865-1905) müve.  Isto Berlinben festette ezt a képet 1899-ben. Ez volt az az év, amikor az orosz cár II.Nikolai kiadta a Februári Manifesztum néven ismert  hírhedt manifesztátumát. Ennek értelmében az akkor Oroszországhoz tartozó Finnországban az orosz törvények érvényesek és a finn országgyülésnek nincs joga megakadályozni az orosz törvények életbelépését még akkor sem, ha azokkal ellentétes véleményen van. Ezzel a cár a finn  autonómiát erösen korlátozta és ezzel kezdödött az elsö elnyomás korszakának ( ensimmäinen sortokausi) nevezett idöszak a finn történelemben.

Minden reggeli a  Suomi neito-val kezdödik !

A finnek legkedveltebb reggelije a kása. Suomi neito képe ékesíti évtizedek óta az Eloveena nevü zabpehely csomagolását.EloveenaNemsokára ünnepeljük a 100 éves Suomi neito-t

Jövöre, 2017-ben lesz az önálló Finnország 100 éves születésnapja. Erre az alkalomra új Suomi neito szobor készül Seinäjoki városában. A leendö szobor Eino Romppainen müve lesz. Az elökészületek  tavaly óta folynak, a szobrot már tavaly  elkezdték Myrskylä helységében és az onnét származó követ 2015 júniusában szállították Seinäjoki-ba az ottani líceum udvarára. A szobrot 2017-ben leplezik majd  le.

Seinäjoki városa és az Etelä-Pohjanmaa tájszövetsége segítségével készülö szobor kb. 300 000 euroba  kerül majud, ezt egyesületek, cégek és magánszemélyek adják össze, de állami támogatást is kap majd.Hogy hol lesz a szobor végleges helye, azt a város még nem döntötte el .

Kedves Olvasók !

Ma levelem közel sem tejes és célom csak az, hogy felhívjam az Önök figyelmét Finnország szimbólumai közül az országot megszemélyesítö Suomi neito-ra.

Suomi neito.png 2

Judit Mäkinen

One thought on “Finnország nemzeti szimbólumai : Suomi Neito 160.levél

  1. Visszajelzés: Két finn kisasszony / Suomi neito ja  Suomi neidon Neitokainen | Finnországi Levelek

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.