Finnország nemzeti szimbólumai : Országcímer 156.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Mai levelemben folytatom a nemzeti szimbólumokról írt levelek  megkezdett sorozatát. Ebben a levélben Finnország címeréröl írok.

Egy kis történelem

Finnország címere régi, történelmi címer, elsö változata az 1500-as évekre nyúlik vissza.

suomen_vaakuna

Az ország címerét a 381/78 sz.  törvény így állapítja meg:

»Punaisessa kentässä kruunupäinen leijona, joka pitää oikean etujalan sijalla olevassa haarniskoidussa kädessä iskuun kohotettua miekkaa ja polkee takajaloillaan sapelia, leijona kruunuineen ja varuksineen, aseiden kahvat ja käsivarsihaarniskan nivelet kultaa sekä aseiden terät ja käsivarsihaarniska hopeaa; kenttään siroteltu yhdeksän hopearuusua.»
(Laki Suomen vaakunasta (381/78))

Azaz magyarul: Piros mezöben  koronás oroszlán, mely jobb elsö lába helyén levö  páncélos kezében ütésre emelt kardot tart és hátsó lábaival szablyára tapos, az oroszlán koronája és felszerelése, a fegyverek fogói és a karpáncél könyöke  arany  valamint a fegyverek éle és maga a karpáncél ezüst; a mezöben elszórva kilenc ezüst rózsa.

A címer  oroszlánjának mintája  Svédországban, Uppsala város katedrálisában, Gustav Vasa király ( 1523- 1560) síremlékén látható,  Willem Boy belga köfaragó müve.

Gustav_Vasa_tomb (1)

A motivum a  középkori Folkunga nevü svéd uralkodócsalád címeréböl származik. Ennek a családnak volt tagja Valdemar Magnusson aki Finnország hercege volt az 1300-as években. Willem Boy köfaragó  otthonának: Flander grófságának 1100-ból lévö cimerében is elöfordult az oroszlán.

Arms_of_Flanders.svg

A  finn címer két különbözö fegyvere – az egyenes kard és a görbe szablya – feltehetöen a nyugat: kard és kelet:szablya csatáit szimbolizálja. Ez a motivum Finnország Pohjois-Karjala nevü  tájegységének címerében is megtalálható.

Pohjois-Karjalan maakuntavaakuna

Az oroszlános címer finnországi használatáról  elöször az 1500-as évek végén  történt említés, amikor a svéd király Johan III. ( finnül Juhana III.) egyben Finnország  és Karelia nagyhercege cimét is viselte.

Az oroszlán kedvenc figurája a heraldikának, Norvégia címerében is látható.Coat_of_arms_of_Norway.svg

 Oroszlánnal nemcsak a címerben ,  a hivatalos, állami, finn zászlóban is találkozhatunk. Erröl egy kicsit bövebben a 153. levelemben írtam . A vörös mezöben látható oroszlán  díszíti az 1942-ben alapított Finn Oroszlán lovagrendjének kitüntetését is.

220px-Popup_SL_K_miehet

 

Kik használhatják az állami címert?

Az államtanács  185/85 sz. döntése meghatározza azokat az állami hivatalokat, melyek hivatalos okmányaik hitelesítéséül pecséteikben az oroszlános címert használhatják. Ezek az államtanácson kívül a minisztériumok, a legfelsöbb bíróság , a hadsereg, a Finn Nemzeti Bank és a Helsinki Egyetem kancellárja.

Kedvelt állat Finnországban az  oroszlán

Finnországban az oroszlánnal nemcsak a címerben találkozunk.Mint más országokban, itt is használnak állatneveket az egyes sportegyesületekkel kapcsolatban. Finnországban pl. a kosárlabdaválogatottat Susijengi=farkasbandának, a labdarúgó válogatottat  Huuhkajat= Fülesbaglyok és a siugrókat mäkikotkat= hegyisasok  néven emlegetik.Leginkább azonban az oroszlánok ismertek, azaz a jégkorongválogatott  : Leijonat/ Oroszlánok  néven. Ennek van egy másik változata is: Pikkuleijonat / Kisoroszlánok, akik a 20 éven aluliak válogatottjának  jégkorongjátékosai. A Kisoroszlánok  idén megnyerték a fiatalok jégkorongvilágbaknokságát, ezzel méginkább igazolva, hogy az oroszlán tulajdonságaival rendelkeznek: gyorsak, bátrak, erösek.

DSCF4989 adj

 Vannak  ismert italok  is, melyeknek   oroszlános cimkéjük van.  Ilyenek   a  finn alkoholmonopólium, az ALKO nevü cég által forgalomba hozott termékek közül a wiskisüvegek vagy a mentol-toffé rövidital üvegek cimkéi .

leijona mintu-toffee shot

 Az ékszeripar sem felejtette el az oroszlánt, sokan kedvelik az ezüstböl készült oroszlános függöt.

Suomen Leijona riipus

A fentieken kivül az oroszlán a textlipar kedvelt motivuma is, mindenféle ingeken, blúzokon vagy sportfelszereléseken látható.

Az édességipar sem feledkezik meg az oroszláról. A kátrányos, a fájós  torkot gyógyító cukorka dobozán is az oroszlán díszeleg.

Leijona karkki

Végül de közel sem  utolsó sorban:

A finn oroszlán mint a finnség szimboluma is létezik. De hol ?

A tetoválásokon !

Ez különösen a Finnországon kivül élö, finn gyökerekkel rendelkezö fiatalok körében terjedt el.Erre példa az alábbi kép: Három, Svédországban élö testvér:  Esa, Kimmo és Rauli Tynkkynen a vállukon hordják azt a tetoválást, mely életük végéig tanuskodik arról, hogy honnét származnak.

images (2)

 Egy másik példát a legutóbbi  napokban láthattak a finn televiziónézök: A fiatalok jégkorongvilágbajnokságán szereplö kanadai csapatban egy  finn gyökerekkel rendelkezö játékos is volt: Jake ( Jacob)  Virtanen (megjegyzés: Virtanen az egyik leggyakoribb finn vezetéknév ) .

Ö megmutatta a bal karján levö tetoválást. Igy néz ki:

Tatoo of Jake Virtanen adj

Jake Virtanen nagyszülei finnek, ö  Kanadában született 1996-ban és finnül nem tud. De ha ezt a tetoválást nézem úgy tünik, hogy a finn vér messze a távolban sem válik vízzé. Mint ahogy a magyar vér sem !

Szivélyes üdvözlettel:

Judit Mäkinen

 Források:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.