Téli hangulatvarázsló : Jégmécses/ Jäälyhty

 

Kedves Olvasók !

Hideg idöben könnyü hangulatos  ”lámpást ” késziteni. nem kell hozzá más, mint fagyos idö, egy kb. 10 literes vödör és víz. Az egész azon alapszik, hogy a vödörbe levö víz elöször a vödör szélén fagy meg és csak azután a közepén.

A vödröt megtöltjük vízzel. Minél melegebb a víz, annál átlátszóbb lesz a jég. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vödröt forró vízzel öntjük tele, langyos viz nagyon megfelel. A vödröt kitesszük az ajtó elé.

DSCF4975 adj

Minusz 5 foknák kb. egy nap kell arra, hogy a 2/3 részéig vizzel telt vödörbe megfagyjon a víz úgy, hogy nem fagy be teljesen, fenékig. Minusz 10 foknál az idö rövidebb.Én a mellékeltet akkor csináltam, amikor itt minusz 26 C fok volt.

A következö lépés, hogy a jéggel telt vödröt behozzzuk és a mosógatóba tesszük, egy kis langyos vizet eresztünk rá. Egy pattanás hallatszik és a jég elvált a vödör falától.

DSCF4977 adj

A vödröt óvatosan levesszük a jégröl, azt megfordítjuk és a jégtömb tetejét- ami a vödörben a feneke volt-  megkopogtatjuk, akkor eltörik ott a vékony jég és a tömb belsejében levö vizet kiöntjük. Máris készen van a mécses !  Ha vékony a jégréteg, ilyenkor könnyen eltörik, akkor a megoldás: Ujra kezdeni az egészet.

Egy gyertyát  teszünk bele és a lángba nézve gondolhatunk arra, hogy nem is olyan rettenetes évszak ez a tél.

DSCF4990 adj

Én csak egy vödörben csináltam. De a fantázia nem ismer határokat. Valaki egy kuglófformát használt fel. Ugye hangulatos ?

kuva36540

Ha valaki Önök közül szeretne a jégmécsesröl több képet is látni, irja be a böngészöjébe azt, hogy: erilaisia jäälyhtyjä. Jó böngészést !

Judit Mäkinen

A kuglófformás kép forrása:  http://puutarha.net/indexfr.aspx?s=/keskustelu/keskustelu.asp?id=1601

 

 

 

4 thoughts on “Téli hangulatvarázsló : Jégmécses/ Jäälyhty

  1. A vízhez lehet keverni vízfestéket, akkor szép színes lesz a jäälyhty. Már beszereztem a hozzávalókat, de sajnos most nincs elég hideg. Vödör helyett talán alkalmas egy nagyobb műanyag pohár is. **** A tetoválás Jake jobb karján van, és alig tudom levenni róla a szemem!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.