Finnországi levél 154.

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba,  Magyarországra

154.levél  Joulupukki. Karácsonyi békenyilatkozat.   2015.december21.                                  .

Kedves Olvasók !

Mai levelem az utolsó ebben az évben. Elözö alkalommal új sorozatot kezdtem Finnország nemzeti szimbólumairól. Mivel közeledik a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, mai levelem témája ehhez, a  karácsonyhoz kapcsolódik. A megkezdett sorozatot jövöre folytatom majd.

A finnországi karácsonyi szokásokról és a karácsonyi diszekröl tavaly két levélben is írtam, ezek a 126. és 127. levelek. Itt olvashatók:

A mai  levélben a  finn karácsony egyik  központi alakjáról Joulupukki – ról lesz szó. Sajnos Joulupukki egyre inkább  elhomályosítja a keresztény mondanivalót: a Kisjézus születésének ünnepét.

 De vajon ki és mi is van Joulupukki alakja mögött?

 Kr. születése után, azaz idöszámításunk utáni 300. évben Myrna városában élt egy püspök, a neve  Nicolaus volt. Ez a város Anatoliában, a mai Törökország területén volt. A püspök sokat segített a rászorulókon, és belöle lett a tengerészek, kereskedök és a gyerekek védöszentje. Már a középkorban osztottak Szt. Nicolaus napján, december 6.-án  a Benelux államokban ( Belgium- Hollandia-Luxemburg)  ajándékokat . Ez a szokás a protestáns  holland bevándorlókkal került Amerikába. Angol nevét is a holland Sinterklaas névböl kapta: Santa Claus.

 

muistiinpanot

 Martin Luther Szt. Nicolausban a pápaság megszemélyesítöjét vélte felfedezni, öt ellenezte és  tanítása szerint karácsonykor a Kisjézushoz – Christkind-  kapcsolódnak az ajándékok.

Finnországban az ajándékot osztó Nicolaus az 1800-as évek elején vált népszerüvé. A  gyerekek idén is nagyon  várják a karácsonyt , ami Finnországban manapság leginkább  a Joulupukki  érkezését jelenti. A finn  Joulupukki északon lakik Rovaniemi városában. Innét indul el rénszarvasokkal húzott szánkójában, ajándékokkal megrakodva a gyerekek felé.

Pukki lähtee

De vannak más Joulupukkik is, a hiedelmek szerint az északi sarkon, esetleg Kanadában, Grönlandon vagy Svédországban. Mi itt Finnországban az igazi Joulupukkinak a finn Joulupukkit tartjuk. Az utóbbi  években Joulupukki Magyarországra is ellátogat december elején, Mikulás napjának környékén. Oda nem rénszarvasok repítik, hanem a finn légitársaság repülögépe.

12313572_1077404708961029_3467705931548276725_n

Idén sajnálattal hallotta, hogy egyes helyeken a gyerekek hiába várták Joulupukkit, mivel túl sok helyre igérkezett el és nem tudta betartani minden igéretét.

Azokhoz a gyerekekhez,  akik nem hisznek Joulupukki létezésében, Joulupukki  nem megy, hiszen az aki nem létezik az hogyan is mehetne valahová nem igaz ? Sajnos olyanokhoz se megy  sokszor akik bizony nagyon is várják az ajándékot, az egyre romló gazdasági helyzet és a fokozódó munkanélküliség még az un. jóléti országokban is –  Finnország is ilyen –  sok szegény családot jelent.

Hol lakik Joulupukki ?

A Lappföldön több hegy is van, ezeket a kopasz, fátlan, viszonylag alacsony hegyeket  tunturi- nak hívják. Az egyik neve Korvatunturi. Joulupukki itt lakott egy titkos helyen, senki nem tudta pontosan, hogy hol. Ezért a világ minden tájáról  érkezett barátai sem találták meg. Mivel Joulupukki nem akart csalódást okozni a hosszú útról érkezöknek elhatározta, hogy beköltözik a legközelebbi városba, Rovaniemibe. Már körülbelül 50 éve lakik ott, házának képe itt látható.

kammari-taivaalta

Azóta Rovaniemi Joulupukki hivatalos, állandó  lakóhelye.  A túristák öt nyáron is megtalálják a házában.

Joulupukkit a világ sok táján kedvelik és rengeteg postát kap. A sok levelet saját föpostája  fogadja:

Joulupukki föpostája cime:

Joulupukin Pääposti
puh. 020 452 3120
joulupukinpaaposti (at) posti.com
www.joulupukinpaaposti.fi

Nemcsak gyerekek írnak, felnöttek is. Tavaly,  2014 – ben Joulupukki föpostájára összesen kb. fél millió levél érkezett. A legtöbb levél Kínából jött, ami bizonyára ahhoz kapcsolódik, hogy Joulupukki meglátogatta a Shanghaiban rendezett nagy  vásárt. Szegény Joulupukki nem tud minden levelet saját maga elolvasni, de szerencsére sok segítöje van, ezek a manók: tonttu-k. Ök rendezik és olvassák a leveleket Joulupukki föpostáján.

Tontut_lajittelevat_500 (1)

A tonttuknak olyan sok munkát adnak a levelek, hogy Joulupukki föpostája az év minden napján nyitva tart. Az európai országok közül a legtöbb levél Olaszországból és Lengyelországból érkezik, de nagyon sok levél jön Finnországból  Japánból és Oroszországból is. A levelekben föleg ajándékokról irnak a gyerekek, mit szeretnének kapni, mire vágyakoznak.

Másféle, ”szokatlan ”  ajándékok.

Karácsonykor sokan kapnak ajándékokat és Finnországban azokra is gondolnak, akik tölünk messze élnek, szegény és kezdetleges  körülmények között. Sokféle módja van a segítésnek több szervezeten keresztül is.Az egyik ilyen szervezet az UNICEF (United Nations Children’s Fund.) az egyesült nemzetek gyerekalapítványa. Az ö számlájukra befizetve egy bizonyos összeget, a szervezeten keresztül kap támogatást a rászorúló. Az ember nemcsak a saját nevében küldhet ilyen ”másfajta ajándékot ” , hanem pl. arra is van lehetöség, hogy azoknak a szeretteinknek a nevében küldjünk segítséget, akiknek un. mindenük van, vagy inkább akik nem szorulnak segítségre ajándékok formájában.

 Milyen a másféle ajándek ?

Számtalan ajándék van, pl. fertözö betegségek elleni oltás, iskolaszerek, iskolai egyenruha, tandíj, vitaminok, pokrócok, takarók,  de lehet ajándékozni pénzt csirkékre, kecskére, tehénre is. Ezek az ajándékok nem egy családnak biztosítanak másféle életet, tojást, tejet, új kiscsibéket, stb.stb. Ha egy kútra adnunk pénzt egy egész falunak biztosíthatjuk a tiszta ivóvizet.

46

Ha egy asszonynak lehetöséget adunk arra, hogy valamilyen foglalkozást tanuljon, egyben új életet és megélhetést  is adnunk nemcsak neki, hanem az egész családjának is.

Anna_Lahjaksi_Ammatti_naiselle_477x240px2 

A nemzetközi segélyszervezeteken keresztül adott ajándék biztosan eléri a rászorulókat, nem tünik el ismeretlen kezek között.

Kedves Olvasók !

Karácsonyi levelemet idén is  a Finnországban december 24.-én délben  évszázadok óta kihirdetett

  Karácsonyi békenyilatkozat

szavaival zárom. Ez a szokás a középkorra vezethető vissza és  akkor része volt a finn törvényhozásnak. A mostani szöveget a nagy turkui tűzvész után a városi tanács titkára jegyezte fel emlékezetből 1827-ben. A békenyilatkozatot  az ország két hivatalos nyelvén, finnül és svédül olvassák fel Turkuban a régi piactéren az un. Brinkkala ház erkélyéről ünnepélyes keretek között. A felolvasott régi szöveget többezres tömeg hallgatja.

DSCF3919

Az eseményt 1935 óta a rádió és 1983 óta a finn televízió egyenes adásban közvetíti. Turku, Finnország régi fővárosa és Finnország az egyetlen skandináv ország, ahol ez a hagyomány évszázadok óta fennáll.

A karácsonyi béke időszaka a középkorban 20 napig tartott és Tuomas (Tamás) napján, december 21.-én kezdődött.

A Karácsonyi Békenyilatkozat az én fordításomban így hangzik:

Holnap, ha Isten is úgy adja
Lesz Urunk és Megváltónk
Kegyelemteljes születésének ünnepe.
Ez okból most általános Karácsonyi Béke nyilváníttatik
Ösztönözve
Mindenkit arra, hogy ezt az ünnepet
Az ünnephez illő ájtatossággal
Töltse,
Valamint különben is csendesen és békésen
Viselkedjék.
Mert az, aki ezt a békét megszegi és
A Karácsonyi Békét illetlen viselkedéssel
Zavarja,
Terhelő bizonyítékok mellett lesz bűnös
Azon büntetés kiszabására, melyet a
Törvények és rendeletek
A mindenkori vétségre és bűnre kiszabnak.

Végezetül kívánunk városunk minden lakójának
Örömteli Karácsonyi Ünnepeket.

A fenti nyilatkozat felolvasása után a téren összegyűlt tömeg hajadonfőtt elénekli a Finn Himnuszt! Bármilyen hidegben és bármilyen esöben vagy  hóviharban is hajadonfőtt! 

Ezekkel a szavakkal kívánok én is Önöknek békés és áldott Ünnepeket és közelgö Újesztendöt abban a reményben, hogy jövöre is írhatok Önöknek szülöhazámba Magyarországra, hazámból  Finnországból, hazámról Finnországról.  Egyben köszönöm Önöknek mindazt a sokoldalú  érdeklödést amiben  az elmúlt évben részem volt.

 

Judit Mäkinen

Finnország

 

Forrás:

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Finnországi levél 154.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.