Karácsonyi sütemény: Datolyás kuglóf

Kedves Olvasók !

Elérkezett  az ideje annak, hogy a szorgalmas háziasszonyok hozzálássanak egy kedvelt, finnországi karácsonyi sütemény a datolyás kuglóf sütéséhez. Aszaltszilvával is készíthetö, azzal is nagyon fínom.
Adható karácsonyi ajándéknak, hogy mindenki örül ennek azt tapasztalatból tudom.

DSCF0085

Datolyás/aszaltszilvás kuglóf

Mi kell hozzá?
250 g mag nélküli datolya ( Finnországban kis, összepréselt datolya-csomagokat mindenütt lehet kapni ) vagy ugyanennyi aszaltszilva
3 dl viz
1 dl cukor
200 g margarin
2 tojás
2 kávéskanál sütöpor
2 ” vaniliás cukor
3½ dl liszt

Hogy csináljuk?
A datolyát ( vagy az aszaltszilvát ) darabokra vágjuk, a cukorral és vizzel összekeverjük és puhára fözzük. A forró masszába beletesszük a margarint, hagyjuk elolvadni és ezután kihütjük. Hozzákeverjük egyesével a tojásokat, majd a lisztet, a sütöport és a vaniliáscukrot.
Margarinnal kikent és zsemlemorzsával behintett kuglófformába önjük az elég folyékony tésztát  és közepesen meleg sütöben ( kb. 175 fok) kb. 45 percig sütjük. Hogy mikor kész azt úgy próbáljuk ki, hogy beleszúrunk egy kést és ha nem ragadt rá semmi a tésztából akkor készen van a kuglóf.

Megjegyzés: A tészta nagyon jól emelkedik, a formát nem szabad egészen színig megtölteni a tésztával.

Tipp: Tegyük hideg sütöbe és hagyjuk , hogy a sütövel együtt, lassan melegedjen fel a tésztamassza. Akkor nem ” ugrik meg” és nem is fog összeesni ha kivettük a sütöböl.
Ha készen van, ne vegyük ki azonnal a sütöböl, hanem zárjuk el a sütöt és nyissuk ki az ajtaját, igy a kuglóf  lassan hül ki és nem esik össze.

Sütés közben a lakásban remek illat terjeng majd , ettöl még annak is karácsonyi lesz a hangulata aki még úgy gondolja, hogy messze van a karácsony.

 

Judit Mäkinen

4 thoughts on “Karácsonyi sütemény: Datolyás kuglóf

  1. Pompás látvány ez a kuglóf, sütöttem már innen ehhez nagyon hasonlót. Valahogyan eszembe jutott a piparinleivonnan SM, megnéztem hogy ki lett a nyertes ! Az a fa tetején álló kis ház nagyon jó ötlet volt, nem is véletlen nyert. Én szinte soha nem eszem süteményeket, de másoknak készítek szeretetből.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.