Sibelius hegedüverseny Helsinkiben

Elkezdödött a Sibelius hegedüverseny !

Kedves Olvasók !

A minden ötödik évben Helsinkiben megrendezésre kerülö Sibeliusról elnevezett nemzetközi hegedüverseny egyike a klasszikus zenei világ legismertebb és legmagasabbra értékelt hegedüversenyeinek.

Sibelius viulukilpailu

Az idén 11. alkalommal megrendezésre kerülö verseny középdöntöjébe jutott 20 versenyzö nevét tegnap hozták nyilvánosságra.

Az elsö versenyt a zeneszerzö 100. születésnapjának évében 1965-ben rendezték, akkor az  elsö díjat – 3000 $ – Oleg Kagan a Szovjetunió versenyzöje nyerte. A verseny rendezöi a Sibelius társaság és a Sibelius zeneakadémia.

A verseny minden ország állampolgára elött nyitott, egyetlen feltétel, hogy a versenyzö ne legyen 30 évnél idösebb.

A Sibelius hegedüverseny három részböl áll; az elsö fordulóból  20 versenyzö megy tovább a következöre. A döntöbe 6 versenyzö kerül. Kötelezö számként a finaleban minden versenyzö elöadja Sibelius hegedüversenyét. A 9 tagú zsüri nemzetközi, elnöke idén Veli Matti Puumala a Sibelius akadémia zeneszerzési tanszékének professzora.

A Sibelius hegedüversenyt eddig egyetlen alkalommal, nevezetesen  1990-ben  nyerte finn versenyzö , az ö elöadásában itt hallgathatják meg Önök Sibelius hegedüversenyét.  A felvétel az 1995-ben rendezett verseny döntöjéböl való, Pekka Kuusisto akkor 19 éves volt!

https://www.youtube.com/watch?v=0D2UXfdMWi4

Pekka Kuusisto az egyik legérdekesebb müvészegyénisege a finn zenei életnek. Hároméves korában kezdett hegedülni tanulni és elsö tanára Szilvay Géza zenepedagógus és hegedümüvész volt a Kelet-Helsinki zeneiskolában !

Hogy ki nyeri meg az idei versenyt az december 3.-án döl el , majd beszámolok arról is.

 

Judit Mäkinen

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.