Finnországi levél 150. Népviseletek III. Ahvenanmaa, Számik

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra 

150.levél  Népviseletek III.                       2015 November 8.

Kedves Olvasók ! Mai levelemmel ujabb mérföldköhöz érkeztem, most írom a 150. levelemet. Elsö levelem 2009 december 3.-án jelent meg a Magyar-Finn társaság honlapján, itt:  http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=47950

Öszintén szólva nem hittem volna, hogy a Finnországi levelek írásából szokás lesz,  hiszen ezeket a leveleket már 6 éve küldöm Önökhöz az internet segítségével. Úgy általában minden 2. héten adok fel egy-egy  hosszabb levelet, közbe-közbe kisebb híreket is olvashatnak a finnországi élet iránt érdeklödök.

Leveleim témáit szabadon választom, egy témáról – ”Finnország kórusai”  írtam  az  Önök – nevezetesen  Nagyné Haris Éva részéröl felmerült  érdeklödés következményeként. Több javaslatot a levelek témáját illetöen Önöktöl  nem kaptam. Ezúton is köszönöm Évának  a témát, miközben a finn kórusélettel ismerkedtem közelebbröl, rengeteget tanultam és sok új ismeretre tettem szert. Úgy tünik, hogy a témák kifogyhatatlanok.

Igyekszem Finnországot lehetöleg sokoldalúan bemutatni annak érdekében, hogy az én hazám ne legyen Önök részére  az érthetetlen nyelv, hideg és sötét, távoli országa. Nagy örömmel veszem észre, hogy egyre közelebb kerül Magyarország és Finnország egymáshoz. Egyre gyakrabbak lesznek a kölcsönös látogatások, egyre több a személyes kapcsolat és a barátság. Finnekkel nem mindíg könnyü barátságot kötni, de az ilyen finn-magyar barátságok nem egyszer egy életre szólnak.

Mai levelemben folytatom a népviseletekröl írottakat. Két terület viseleteiröl még nem esett szó, ezért most azokkal foglalkozunki. Ezek közül az egyik

Ahvenanmaa népviseletei

Remélem, hogy  Önök közül néhányan  emlékeznek egy régebbi levelemre, melyben részletesebben is írtam erröl a finn autonóm területröl. Ha valaki esetleg frissíteni szeretné az ismereteit, ide érdemes benézni: http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=57170&nyelv=0

Egy kis történelem

Otto Andersson (1879-1969 ) zenekutató és  folklorista  professzor indítványozta 1907-ben, hogy gyüjtsék össze az Ahvenanmaaban használt viseletekre jellemzö vonásokat és élesszék fel újra a népvseletek kultúráját. Ö maga is a szigetvilágban, nevezetesen  Vårdöben született. Ötletét követöen ruházati tanács alakult, tagjai maguk szötték az öltözetekhez szükséges anyagokat . Ez a munka oda vezetett, hogy manapság minden ahvenanmaai járásnak saját viselete van. Ahvenanmaa népviseleteivel a bélyeggyüjtök már találkozhattak, ezek közül többet is lehet bélyegeken látni, ezeket  nézzük meg egy kicsit közelebbröl.

Ahvenanmaa kansanpuvutSaltvik viselete

Saltvikin pukuA Nemzeti Múzeumban örzött mintapéldányhoz kis, csipkével díszitett kalap tartozik, ez lehet piros, zöld, vajszínü vagy fekete. A blúz fehér, álló galléros. Mind a gallér mind pedig a blúz félhosszú ujjai csipkések. A szoknya alapszíne fekete, sokszínüen csíkozott. A csíkok zöld, naracssárga, vörös, fehér színüek. A fekete mellény zöld-piros csíkozott  rézgombok fogják össze. Csíkos a kötény is.  A vállkendö  selyem esetenként fekete vagy fehér muszlin, virágos.Hordanak hozzá fekete kabátot is.Az öltözethez fehér, néha piros  harisnya és fekete füzös vagy csattos cipö tartozik.Az ahvenamaai bélyegeken ábrázolt másik öltözet

 Eckerö viselete.

A viselet gyökerei Rosnell kovács,  Johanna nevü feleségére vezethetök vissza aki Torp helységben élt.

Eckerö folkdräkt

A csipkés kis kalap régi minták alapján hímzett.A fehér, berakott szoknyát az alsó részén széles, csíkos minta díszíti. A csíkok többszínüek; lila,zöld,piros,kék , arany és fekete csikok váltakoznak a mintán. Az öltözethez tartozó, a szoknyához kapcsolt  kis zsebszerü zsák lila alapszínü, ugyanolyan hímzéssel díszitett mint  a kalap.A mellény lila színü, mint a szoknya lila csíkja. A blúz anyaga  fehér lenvászon .A nagy vállkendö selyemböl vagy muszlinból készült, gazdagon díszített. Esetenként kabát is tartozik a viselethez, ugyanabból az anyagból mint a mellény.A fehér kötény alsó részén levö csík  csipke  vagy azsúrminta.A viseletet fehér vagy piros harisnya és fekete cipö teszi teljessé.

Ezen a bélyegen egy férfiviselet is látható, sötétkék  térd-nadrág , keskeny színes csíkokkal díszitett mellény  és kis selyem nyakkendö tartozik az öltözethez, melynek mintája 1908-ból származik.

Ahvenanmaa bélyegei közül még egy örzi népviselet képét, ez a viselet

Finnström népviselete

Ez a járás az ahvenanmaai szigetvilág legnagyobb szigetének közepén fekszik, központja Godby települése.

Az itteni nöi viselethez tartozó  kis, magas kalap csipkével szegett. A mellény lehet piros vagy kék, rézgombok fogják össze elöl.

Finström

A hosszú kötény többféle színnel csíkozott, a piros alapszínü szoknyát szintén csíkok díszitik. A nagy vállkendö fekete vagy fehér selyem esetenként muszlin, virágos. A melltü ezüstböl készül. A szoknyához kis hímzett táska is tartozik, melyet az övön viselnek , ennek eleje piros, hát a pedig kék. A harisnya piros vagy fehér, a csattos cipö fekete börcipö.

A férfiak öltözetével is lehet egy kicsit ismerkedni a bélyegen. Térdnadrág, fekete, fehér vagy mintás selyemnyakkendö, kalap, sötétkék mellény és fehér térdharsinya tartozik a fekete cipövel kiegészített viselethez.

Kedves Olvasók ! Finnország jelenlegi népviseleteinek száma eléri a 400-at, ezek részletes ismertetésére szakkönyvekben került sor. Az én felületes leveleim csak éritik a témát, melyre a viseletek  130. ” születésnapi  ”  évfordulója  adott alkalmat.

Nem lehet azonban úgy írni a finnországi népviseletekröl, hogy a

 Számi  viseletekröl ne essen szó. Mint ismeretes a számik 4 ország területén élnek, ezek közül Finnország csak egy, a többi Svédország, Norvégia és Oroszország. A finnországi számik lakhelyeit a mellékelt kis térképen lehet megtalálni. Lapin karttaEgy kis történelem

A számi öltözetek nagy multra tekintenek vissza. Az elsö ruhákat börböl készítették, de már a középkorban áttértek a posztó használatára. Manapság ezen kívül  selymet, gyapjúszövetet,söt müszálas anyagokat is használnak. Gyakorlati okok – idöjárás !-  miatt a prém és bör még mindíg használatos. Régen a fejfedöt rénszarvasbörböl készítették, ezt váltotta fel a  vastag gyapjúszövet ( finnül: verka) .

Abban az idöben amikor a számi viselet mindennapos volt, létezett egy könnyebb nyári változata is az öltözékeknek, manapság ezek határai már összemosódtak. Ennek egyik oka az, hogy a számi viseletek a mai korban ünnepi öltözetek, nincsenek mindennapos használatban.

Jellemzö, hogy az öltözetek váltakozhatnak viselöjük izlése szerint. A kabát és a vállkendö színeinek változtatsávan nagy változatosságot lehetett elérni.

A számi öltözetek legfontosabb célja a hovatartozásról való tanuságtétel, egyben  a saját kultúra örzése, tisztelete és terjesztése is.A számik viseletinek egyik fö jellemzöje, hogy azok régebben népi öltözetek  voltak és  használatuk  soha nem szakadt meg. Egyetlen változás, hogy manapság a számi öltözetek egyre inkább ünnepi öltözetek lesznek a régebbi mindennapos használat lassacskán abbamarad.Manapság a számik hétköznapi öltözködése ugyanolyan, mint a finneké, DE szinte minden számi ruhatárában megtalálható egy számi öltözet. Ezzel a számik a családjukat, az otthonukat, lakhelyüket  és egyben egész  népüket képviselik.

A számi öltözet elkészítéséhez sokféle tudásra van szükség ez magyarázza meg a készen vett öltözetek drága árait.  Minden kézimunkával készül : a szoknyák, mellények és nadrágopk szöveteit kézi szövögépeken szövik, kézimunkáról árulkodnak az öltözetekhez tartozó fejfedök, vállkendök, szött színes övek, gyöngyös díszek, lábszárvédök, keztyük, és természetesen a lábbelik is .

saamenpuku_6

A finnországi számi viseletek száma öt, ezek a következök: Tenonvarsi, Enontekiö –  Koutokeino, Sodankylä- Vuotso ,Inari  és a Kolttasaami öltözet.

Tenonvarsi  név a Tenojoki (folyó neve) mentén használatos, a számi öltözetek közül a legkevésbbé díszitett.  Ismert

Utsjoki öltözet néven is.

Utsjoen puku

A legyakrabban használt szín a kék, de lehet piros, zöld esetenként fehér is.

Enontekiö öltözete azonos a Norvégiában, Kautokeino területen használttal. A számi ruhák közül ez a legdíszesebb.

enontekio_nainen

A ruhát szalagok díszítik, ezek száma, anyaga és színei nemcsak a mindenkor elérhetö anyagokat , hanem a készítö varrónö és a ruhát hordó személy izlését is tükrözik. Azok, akik jól  ismerik a számi öltözeteket, azokból  a varrónöt könyedén felismerik. Régebben a díszítés azt is elárulta, hogy melyik család tagja a tuhát viselö.

Kolttaszámi öltözet

Ez a nöi viselet hasonlít leginkább a karéliai nök viseletére. A fejdísz  a családi állapot által meghatározott , lehet kalap vagy a fejet díszítö selyemszalag.

kolttasaami

Ezeknek az öltözeteknek a díszítése gyöngyhímzéssel történik, a kis üveggyöngyöket egyesével varrják fel úgy, hogy azok díszes képeket alkotnak. A minták egy része az orthodox vallási illusztrációkra vezethetö vissza. Nemcsak a viselethez tartozó ruhadarabokat- kalapot,  övet-  díszítik, hanem a szánokat húzó rénszarvasok ünnepi hámját is.

poron juhlavaljaat

Sodankylä viselete

 Erröl a viseletröl nem találtam részletes leírást finn nyelven. Ezzel szemben nagyon sok képen lehet látni mind a nök mind pedig a férfiak viseletét.

sodankyla_nainen

Az irodalmi  adatok szerint ennek a tájnak öltözete kissé emlékeztet az Inari viseletre, melyröl részletes és kimerítö irodalom áll rendelkezésére a laikus – én – részére is.

Inarin számi öltözet

A viselet hasonló a norvégiai Varanger fjord környékén használt öltözetekhez. Finnországban az Inari tó vidékén hordják.

inari_nainen

A szoknya alapszíne fekete vagy sötétkék, régebben szürke posztót is használtak. A díszítések színei  piros, sárga és zöld.Hagyományosan posztóból készül az öltözet, a nök nyári viseletének anyaga pamutszövet. A ruházatot vállkendö és ékszerek egészítik ki.A férfiak a magas állógallér alatt sálat hiordanak. Régebben télen bundát is hordtak, ez rénszarvasborjak szörméjéböl készült.

Manapság amikor a helyváltoztatás  föleg motoros szánokkal történik, a hétköznapi használatban  bunda helyett már modern kezeslábasokat hordanak a Lappföldön. Mindenki hord ilyeneket, a gyerekek is.

Figyelem! Az öltözeten levö fehér csíkok = fényvisszaverö , ha ráesik a fény azonnal észre lehet venni az öltözetet viselöt. Ennek a lappföldi sötét idöszakban nagy gyakorlati jelentösége  van.

kelkkahaalari

A nök öltözetéhez vállkendö tartozik. Télen rénszarvasbörböl készült lábszárvédöt viselnek mind a férfiak mind a nök. A férfiak lábszárvédöje felül díszitett,  a nöké nem mivel az a hosszú szoknya alól nem látszik ki. A férfiak téli nadrágja rénszarvasbörböl készül.

Fontos tartozéka a lappföldi öltözetnek az egyujjas keztyü. Finnül ezeknek a neve: kinnas vagy lapanen. Az ünnepi alkalmakkor hordott egyujas keztyük sokszor nagyon gazdagon díszítettek.

lapaset2_medium

Ezekre a keztyükre jellemzö, hogy a csuklóra esö  részük bö, mivel felérnek magasan  a kabát újára. Így a csukló sem fázik.A téli füzös lábbelik is rénszarvasszörméböl készülnek, ezekben régebben szénát tettek, hogy melegebbek legyenek. A nyári cipök anyaga szintén bör, amit kátrány-zsír keverékével kentek be, hogy vizállók legyenek.

Kedves Olvasók !

A finnországi népviseletek felületes bemutatásának sorozata részemröl itt  véget ér. Akiket jobban érdekel a téma azok rengeteg irodalmat találnak az interneten, nemcsak finnül, hanem más nyelveken is. A finnül tudók sokat meríthetnek az alábbi forrásokból.

Ezekkel a levelekkel szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a finnek büszkék hazájuk hagyományaira és azokat féltö szeretettel örzik, gondozzák és adják át az utánunk következö generációknak.

Judit Mäinen

4 thoughts on “Finnországi levél 150. Népviseletek III. Ahvenanmaa, Számik

 1. Szeretettel gratulálok a 150. levélhez !!! Közel 4 évvel ezelőtt egy keresgélés során véletlenül találtam rá a levelekre. Akkor még nem is sejtettem, hogy “függőség” lesz belőle 🙂 ! Rengeteg élménnyel gazdagodtam, többször vettem részt a hótippelős játékban, sütöttem porkkanakakkut és valamikor régen témát is javasoltam (ígéretet kaptam rá). Változatlan kíváncsisággal várom az új leveleket, most már akkor is olvasnám, ha már nem is Finnország lenne a téma!

  Kedvelés

  • Jó reggelt Liljana! Nagy örömmel olvastam a hozzászólásodat és sokszor köszönöm a gratulációt. Úgy tünik, hogy megvalósul lassan a célom : közelebb hozni az igazi Finnországot a magyarajkú olvasókhoz. Ne haragudj, hogy a javasolt témára nem került még sor, az igazság az, hogy egyszer elvesztettem minden adatot a gépböl és így a levelezésem is elveszett. Azóta okosabb lettem, rendszeresen átteszem a gépben levöket egy külsö adattárólóba.
   Megismételnéd-e ujra a kért témát ?
   Az idei hónak még nincs nyoma, a meleg idö miatt a Levitunturiban szervezett világbajnoksági versenyt is lemondták, ilyesmire az elmult 60 évben csak egyszer került sor.
   Én továbbra is Finnországról írok…
   Szeretettel üdvözöl:
   Judit M.

   Kedvelés

   • A témát valamikor a tájegységek bemutatása idején javasoltam, bár ahhoz nem kapcsolódott. Szerettem volna olvasni finn közmondásokat, érdekes, humoros finn mondásokat, kifejezéseket, amiket csak azok ismerhetnek, akik Finnországban nőttek fel vagy régóta ott élnek és nagyon jól értik a nyelvet. Ezt lehetetlen könyvekből megtanulni.
    Nem bánom, hogy még nem esik a hó, az idei tél kicsit későbbre tartogatja az erejét, de gyanítom hogy a medvék már tudnak valamit!

    Kedvelés

   • Liljana a közmondások nagyon érdekesek és sok olyan közmondás van, aminek a megfelelöje a magyar nyelvben is megtalálható. Nem szó szerint, hanem a mondanivalója szerint . Ezeknek az összeszedése óriási munka, de azt megígérhetem, hogy a következö levelekbe majd beteszek egy-egy ilyen közmondás párt.
    Más: a télre már a mókusok is felkészültek, vörösesbarna színüket szürkére változtatták !

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.