Mese a négy szél sapkájáról

Kedves Olvasók !

Tegnap Aranka nagyitól ezt a levelet kaptam:

“A társaság honlapján próbáltam utána járni, hogy hol találhatnám meg azt a mesét, amit Rovanijemiben a télapónál hallottam a négy égtáj szeleiről. A mese  a négy csúcsban végződő számi férfi sapka történetét dolgozza fel. Ez nekem akkor nagyon tetszett és a mai napig eszembe jut. Ha teheti, kérem küldje el nekem ezt a mesét.”

Mivel feltételezem, hogy vannak a kedves Olvasók között Nagyik és Anyukák, akik mesélnek a kicsiknek, ime a mese:

Mese a négy szél sapkájáról 

saameetu0309op_ul

Valamikor hajdanán talán ezer évvel talán többel is ezelött a Lappföldön nem lehetett élni. Tudjátok mi volt ennek az oka? Az, hogy a négy szél – az északi, déli, keleti és nyugati szél –  mindenfelöl egyszerre fújt. Egy reggel minden zöld volt és nyíltak a virágok, de egy másik reggel jéghideg északi szél söpörte végig a tájat és hó fedte a földet. És voltak olyan napok, amikor mind a négy égtáj szele egyszerre fújt viharosan.

Akkoriban egy sámán, egy mindentudó férfi  érkezett a Lappföldre. Felverte a sátrát és elhatározta, hogy ott fog lakni, nem törödik a szelekkel.  De nagyon egyedül érezte magát, se felesége, se gyerekei, még barátai se voltak.  Akkor tábortüzet rakott a sátrában = kodassaan  és elkezdett énekelni = joikata varázsdobjával kísérve az énekét. Ezzel a lappföldi énekkel amit joiku-nak hívnak a négy szelet hívta és azok meg is érkeztek. A sámán és a szelek a tüz körül üldögéltek, ott jó meleg volt és a szelek lassacskán  elaludtak.  De a sámán nem aludt, megrakta a tüzet és ott egyszeribe  olyan meleg lett, hogy a szelek lassan zsugorodtak és zsugorodtak, míg olyan picikék lettek, hogy a sámán a kezébe tudta venni öket.  Betette öket egyesével  a sapkájába és bekötötte a sapkát, úgy, hogy a szelek a sapkában maradtak.

Reggel a szelek felébredtek és ki akartak menni a sapkából, de az be volt kötve és a szelek nem tudtak kimenni belöle. Onnét üvöltöztek, hogy ” engedj ki minket, engedj ki minket ”.  És a sámán ezt mondta nekik: kiengedlek titeket azzal a feltétellel, hogy megígéritek, a jövöben nem fújtok egyszerre, hanem sorjában. És a  szelek megígérték neki, hogy az északi szél csak télen fúj majd , a keleti szél tavasszal, a déli szél nyáron fúj meleg estéket a Lappföldre és a nyugati szél összel lesz soron.

A sámán pedig megígérte nekik, hogy emlékül a szelek ígéretére attól kezdve minden lappföldi férfi a négy szél sapkáját fogja majd hordani. Amikor a szelek ezután  útra keltek a sámán meglengette búcsuzól a sapkáját ami már egészen máshogy nézett ki, mint a négy szél látogatása elött. És azóta hívják ezt a számi fejfedöt a  Neljän tuulen hattu-nak, a Négy szél sapkájának.

Utóirat: ha valaki Anyuka vagy Nagyi ilyen sapkát szeretne kötni , szívesen elökerítem a minta leírását.

Judit Mäkinen

4 thoughts on “Mese a négy szél sapkájáról

 1. Nem is gondoltam, hogy itt egyszer mesét fogok olvasni !! Nagyon tetszett, szívesen olvasnék máskor is. Nemcsak gyerekeknek érdemes mesélni, a felnőtteknek sem árt, mert bizony történhet úgy, hogy minden irányból csak fúj a szél, de jó tudni, hogy mindenre van megoldás 🙂

  Kedvelés

 2. Kedves Judit Mäkinen! Köszönöm a sok-sok információt és képet Finnországról.Nagyon szeretném elkészíteni a négy szél sapkáját. Két fiamnak, férjemnek és édesapámnak lennének a sapkák.Ha nem túl megterhelő, kérem, keresse meg a mintát …. köszönettel, tisztelettel és üdvözlettel Kovács Andrea “\”Finnországi Levelek\”” írta: > finnorszagilevelek posted: “Kedves Olvasók ! Tegnap Aranka nagyitól ezt a levelet kaptam: “A társaság honlapján próbáltam utána járni, hogy hol találhatnám meg azt a mesét, amit Rovanijemiben a télapónál hallottam a négy égtáj szeleiről. A mese a négy csúcsban végződő számi f”

  Kedvelés

  • Kedves Andrea! Elöször is köszönöm a hozászólást. Igyekszem megtalálni a mintát, de egy kis idöbe telik majd, mivel erdetileg ezek a sapkák nem kötöttek, hanem gyapjúszövetböl készültek. Addig is a legjobbakat kívánva szivélyes üdvözlettel:
   Judit M.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.