Menekültkérdés Finnországban

Kedves Olvasók !

A menekültek ügye minden európai  országban aktuális, így Finnországban is.

Az általános felvilágosítás miatt írom ezt a levelet, mely egyenes fordítása a Hufvudstadsbladet/ Fövárosi lap nevü svédül irt ujság cikkének. A cikk írója Anna Back, forrásai a Bevándorlási hivatal, az Oravainen-ben (megjegyzés :Pohjanmaa tájegységében északnyugat Finnországban ) levö menekültszállás , Helsinki városa és a Belügyminisztérium adatai.

Anna Back menekültkérdéssel foglalkozó cikke a fennt említett újságban 2015 szeptember 5.-én, szombaton jelent meg. A cikk 11 , a menekültekkel  és bevándorlókkal kapc solatban  általánosan felvetett kérdésre ad választ.

 1. Hány menekültre lehet számítani idén Finnországban ?

Idén eddig 6300 személy kért menedékjogot Finnországban. A kérvények száma gyors iramban nö, az elmult héten 300 személy érkezett  Haparanda-n  ( megjegyzés: Északsvédországi határváros ) keresztül minden nap. Ha ez így megy tovább, ebben az évben huszonötezer-harmincezer  menekültre számíthatunk. Eddig a hivatalos elörejelzés úgy számított,  hogy idén  15 000 menekült érkezik. A belügyminiszter Petteri Orpo közleménye szerint a helyzet megoldásával foglalkozó munkacsoportot állít a miniszterium.

Menekültszállások

 1. Milyen gyorsan intézödik egy kérelem ?

Átlagban kb. egy fél évbe telik egy kérelem elintézése, de mivel a helyzet ilyen nehéz meghosszabbodik az elintézési idö. Hogy meddig tart egy- egy egyéni kérelem elbírálása azt nehéz megmondani, mivel az attól függ, hogy milyen kivizsgálásra van szükség .Ha megjött a döntés az még nem jelenti azt, hogy vége van a várakozásnak. Vannak olyan menekültszállások, melyek lakói fellebbezték az elutasító választ és az ezzel kapcsolatos  bírósági ügyintézésre hat évet vártak .

 1. Kap-e minden érkezö helyet a menekültszállásokon ?

Óriási szükség van új menekültszállásokra. A jelenlegiek túlterheltek, az emberek a padlón alszanak és ezen a héten kedden Turkuban sátrakkal kellett megelégedni. Most figyelmeztetett a Bevándorlási hivatal arra, hogy egyszerüen nincs több  hely és hogy a  nép az utcára kerül. Ez embertelen lehet a menekültekkel szemben és egyben megnehezíti a hatóságok dolgát  mivel azok nem érik el öket. Ezért az elmult héten bejelentette a hivatal, hogy menekültszállásokat megnyithatnak  úgy is, hogy a helyi  önkormányzat nem foglalkozott hivatalosan a kérdéssel.

 1. Mit csinál az ember egy menekültszálláson ?

A szállások élelmet és elhelyezést adnak, egyes helyeken van tornaterem és tanulási lehetöség . Ezen kívül a lakos felvilágosítást kap a finn társadalomról. Akárki nem mehet be a Helsinkiben levö nagy  menekültszállsokra,  de az ott lakóknak lehetnek vendégeik. A személyzet nem tartja számon minden nap, hogy kik vannak jelen, de ha valaki több napig hiányzik, felhívják a menekültet és megkérdezik az elmaradás okát. A menekülteknek joguk van a szabad mozgásra, de ténylegesen a szálláson kell lakniuk azoknak akiknek ott helyük van. Ha valaki “eltünik”  megszünnek a szolgáltatások és kiírják a menekültet.

 1. Kap-e a menekült pénzt?

A legtöbb menekült kap anyagi támogatást az életszükségletei fedezésére. A hozzájárulás azokon a szállásokon ahol  étkezés is  van,  kevesebb. Egy egyedülálló személy  vagy egy egyedül  eltartó édesanya 316 eurot kap havonta, vagy 93 eurot ha étkezést is kap.

 1. Dolgozhat-e a menekült ?

Finnországban tartózkodási engedély nélkül 3 hónapig lehet dolgozni. Hat hónapig dolgozhatnak azok a menekültjogot igényeltek,  akik azután vesztették el az útlevelüket, hogy  beadták a menekültjogra való kérvényüket. Ahhoz, hogy valaki dolgozhasson nem kell kérvényt beadni, de a munkaadónak joga van arra, hogy  a menekülttöl a  Bevándorlási hivatal bizonyítványát követelje arra vonatkozóan, hogy nincs folyamatban semmilyen eljárása kérdéses személlyel kapcsolatban.

 1. A gyerekeknek joguk van arra, hogy iskolába járjanak. Milyen gyorsan intézödik ez el ?

Helsinkiben egy hétbe telik az elintézési idö feltéve, hogy a város kap értesítést a gyerekröl és a gyerek átesett az egészségügyi vizsgálaton. Az elsö évben a gyerek elökészítö oktatásban részesül általában abban az iskolában, mely a legközelebb van a menekültszálláshoz. A csoportokban 12-15 tanuló van. Helsinkiben minden elökészítö oktatás finnül történik, de semmi akadálya nincs a svéd nyelvü oktatásnak azokon a helyeken, melyek hivatalosan is kétnyelvüek.

Azok a 16-17 évesek, akik egyedül  érkeztek Finnországba népföiskolákon kapnak szállást és egyben oktatást is.

 1. Okoz- e nyugtalanságot a környéken, ha ott egy menedékszállást nyitottak?

A bevándorlási hivatal több mint 5 éve üzi a menekülttábortevékenységet és eddig nem hallott semmilyen komolyabb konfliktusról a menekültek és a helybeli  lakosság között. Ezel szemben elöfordul, hogy a menekültek között törnek ki egymás közötti   összetüzések.

 1. Kik dolgoznak a menekültszállásokon ?

Egy 200 személyt befogadó szálláson 15 dolgozó van. Az 500 személyt befogadó szállás kb. 30 dolgozót igényel. Ezek közül a legtöbben eligazítók/tanácsadók  , de vannak közöttük szociális ügyintézök és ápolók  is. Minden szállásnak van egy vezetöje.

 1. A Bevándorlási hivatal keres olyan privátszeméyeket is, akik bérbeadnak lakásokat átmenti elhelyezésre. Milyen nagy az érdeklödés erre ?

A hivatal információért felelös fönöke Hanna Kautto szerint sok ajánlatot kapnak. Egy személy regisztrálja ezeket . Olyanoktól is érkeznek értesítések telefonok és e-mail formájában akik dolgozni szeretnének a Bevándorlási hivatal javára.

Megjegyzés: Finnország miniszterelnöke Juha Sipilä a finn televizió Yle TV 1 csatornájának reggeli Ykkösaamu nevü egyenes adásában  saját,  Kempele-ben levö házát ajánlotta fel  menekültek átmeneti lakásává legalább addíg mig  ö a miniszterelnök. Háza 20 menekültet tud befogadni, ez kb. 4-5 családot jelent.

 1. A menekültek akárhol lakhatnak. Így ugye semmi akadálya nincs annak, hogy a privátszemélyek  is kinyissák az ajtóikat ?

A Bevándorlási  hivatal dolgozói  örülnek annak, hogy privátszemélyek is akarnak segíteni, de egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az ügy nem olyan egyszerü. Sok a nyitott kérdés, melyeket rendezni kell ,  mind  a menekültekre, mind  pedig a segítökre gondolva.  Az ember nem tudja elöre, milyen hosszú idöre van szükség  az elszállásolásra, mi történik pl. akkor ha a szallásadó család elutazik? Milyen  érzés az, ha a menekültek elutasító választ kapnak ?

Jelenleg a hivatal személyzete annyira elfoglalt, hogy nem ér rá tanácsokat adni az érdeklödöknek még abban az esetben sem,  ha ezzel  legalább néhány menekültnek jobb hétköznapjai  lennének. A Bevándorlási hivatal  mindazonáltal szem elött tartja egy információs csomag összeállítását.

Kedves Olvasók !

Számtalan probléma és számtalan nyitott kérdés létezik a menekültkérdéssel kapcsolatban. Ezzel a fordítással szerettem volna Önöket legalább egy kicssé tájékoztatni a finnországi helyzetröl.

Judit Mäkinen

Forrás:

Anna Back: Så här fungerar asylsökande. Hufvudstadsbladet . Lördag 5.September 2015. Nyheter.

 

 

2 thoughts on “Menekültkérdés Finnországban

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.