Finnországi levelek 143. Augusztus I.

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

143.levél   Augusztus I.                                                                      2015 augusztus 9.

Elokuu-Augusztus = aratáshónap

Augusztus, azaz finnül elokuu a finn nyár utolsó hónapja, szeptember már öszi hónapnak számít . Az elo (kiejtés: èlo) szónak több jelentése is van, jelent életet, de gabonát és élénkséget is. Finnül az aratás = elonkorjuu=betakarítás, ezért fordítottam aratáshónapra az elokuu szót.

Elokuu-ra jellemzö, hogy a napok rövidülnek, sötétednek az éjszakák, de az idöjárás általában még meleg. A napi középhömérséklet Délfinnországban kb. + 16 Celsius fok, északon + 10 C fok körül mozog, ezzel általában véve  július után elokuu az év  2. legmelegebb hónapja.

Augusztusban nem ritkaság a + 25 Celsius fokos meleg, különösen az éjszakák melegek.Idén már augusztus elején több ilyen nap volt mint júliusban, amikor összesen 3 ilyen napról adott hírt a meteorologia.

A finn erdökben megjelennek az elsö gombák, ezek között van a nagyon kedvelt rókagomba ( = kantarelli )  mely élénk sárga színével kelti fel a figyelmet.

Kantarelli

Föleg nyírfaerdei, mohás tisztásokon nö. A rókagombából készült pörkölt friss újkrumplival egyike a legízesebb nyárvégi ételeknek.

Ez a gomba ihlette az egyik leghíresebb finn müvészt  Tapio Wirkkala-t ( 1915-1985) egy üvegváza tervezésére. Wirkkala Kantarelli vázája a gyüjtök egyik legkeresettebb darabja, az Iittalában lévö, ismert üveggyár terméke.

K000965_Kantarelli_maljakko_210_mm

Elokuu-ban sokat esik az esö, a hónap elején föleg zivatarok, záporok formájában.A szél viharos.   Ilyenkor sokszor úgy villámlik, hogy dörgés nem hallatszik, ezeket a villámokat hívják elosalama( kiejtés:  éloszálámá)  néven. Az ilyen villámlásoknak mágikus eröt tulajdonítottak a régiek.

A mezögazdaság szempontjából két nagyon fontos dolog történik elokuu-ban ezek  az aratás és a rozs vetése. Idén annyi esö esett a nyáron, hogy egyes helyeken nehéz , legrosszabb esetben lehetetlen lesz az aratás mivel a puha, vizes, süppedö szántókra nem lehet géppel rámenni.

Finnországban az iskolai év augusztus közepén kezdödik és június elsö hétvégéig tart. Finn gyerekek 7 éves korukban mennek iskolába, az általános iskola 9 éves. Az ujságok már július közepe óta hirdetik a legújabb iskolatáskákat és tanszereket….

A fontosabb augusztusi  napok között van :

Augusztus  10. napja:  Lauri ( = Lörinc ) napja

Régen azt tartották, hogy erre a napra a szénagyüjtésnek legyen vége, mert ezen a napon kezdödik a rozs vetése.  Azt ugye Önök mind tudják, hogy a rozs az egyik legfontosabb finnországi gabonaféle. Akik már megkóstolták a friss, ropogós esetleg még langyos,  finn rozskenyeret, biztosan emlékeznek  annak remek ízére. A rozskenyérnek számos formája van, ezek közül néhányat az alábbi kép mutat.

Ruisleipä A Finn Munka Szövetsége / Suomalaisen Työn Liitto 2014-ben végzett felmérése   Sinivalkoinen jalanjälki  / Kék-fehér lábnyom alapján minden 4. finn véleménye szerint a rozskenyér fejezi ki legjobban a ” finnség” -et .

Lauri napjára lesz kész/érett a bab és a borsó, ilyenkor ették régen az elsö újkrumplit, mert azt tartották, hogy a korábban felszedett krumpli még növekvöfélben van. Manapság újkrumplit már Juhannus táján – június végén – árulnak. Aki szereti az újkrumplit és karácsonykor is szívesen enné körítésnek , annak ezt a receptet ajánlom:

Újkrumli Karácsonykor

A megtisztított ujkrumplit sós vízben kb.5 percig fözzük. Hideg vízben gyorsan lehütjük, egy konyharuhában megszárítjuk és egy kis  friss kaporral  a mélyhütöbe tesszük. Karácsonykor elövesszük és készre fözzük. Friss kaporral tálaljuk.

original

Lauri napjának idöjárása fontos volt. Ilyentájt már elöfordulhatnak talajmenti fagyok, ha akkor fagyott, akkor nem lehetett vetni és a régi mondás szerint : “ Lauri tuo nöyrät vuodet” = Lauri hozza az alázatos éveket, azaz szük évre volt kilátás.Lauri napján és annak táján sokszor  csillaghullást is láthatunk, a lehulló csillagokat Lauri könnyeinek nevezték.

Lauri napjától kezdve gyülekeznek a seregélyek,  fecskék, darvak és a vadlibák készülve már az öszi költözködésre melegebb tájakat keresve.

muuttolinnut

A reformáció elötti katolikus idöben Lauri-t figyelemreméltó és fontos szentként tisztelték St.Laurentius néven. Több templomot is elneveztek Laurentiusról igy pl. többek között  a következö helyeken találunk róla elnevezett templomokat:  Lohja, Perniö, Vantaa, Janakkala, Lappee, Isokyrö és Ahvenanmaa szigetvilágában Eckerö temploma.A Szt.Laurentius név megmaradt a reformáció után is.Eckeröben idén júniusban jártam, ezért most az ottani templomról írok egy pár szót:

Eckerö St.Laurentius templom – Ahvenanmaa

Eckerö Ahvenanmaa legnagyobb szigetének északnyugati részén található helység, melynek St. Laurentiusról elnevezett temploma Finnország középkori un. szürkekö ( harmaakivi) templomai közé tartozik. Nevét a reformáció ellenére is megtartotta. A templomot 1380-1420 között építették helybeli, névszerint ismeretlenül maradt mesterek.

Eckerö ka

A templomban 275 ülöhely van, a szószéket a Finnországban nagyon jól ismert német származású építész C.L. Engel tervezte. A templomban levö keresztelö edény fából van és a középkorból származik több, szintén fából készült szoborral együtt.A templom masszív tornyában levö legöregebb harangot az 1200-as években öntötték.

F.E.Sillanpää –Elokuu

Finnországnak egy Nobel díjat kapott írója van: Frans Emil Sillanpää (888-1923). Az ö Elokuu( = Augusztus)  cimü regényéböl készült ugyanilyen nevü film a finn filmgyártás klasszikusai közé tartozik. A filmet nagy sikerrel mutatták be 1956-ban.

Kedves Olvasók !

Finnországban vége van a fehér éjszakák idejének, lassan ösziesre fordul az idö. Egyenlöre azonban élvezzük a kék eget, a kellemes, de nem forró meleget, az enyhe, langyos  szellöt.  A táj üde, zöld és buja,szinte trópusi,  olyan mint amilyet csak az északi nyár nyujt a hosszú, fehér tél ellensúlyozására.

Önöknek is kellemes nyári napokat kívánva:

Judit Mäkinen

/

4 thoughts on “Finnországi levelek 143. Augusztus I.

 1. Miről szólhat F.E.Sillanpää regénye? Így lesz könnyen elokuu-ból elokuva! Wirkkala miért kapta a másik két aranyérmet? A kantarelli szót ismertem, valahogy furcsa módon megőrzöm a ritkán használt szavakat is. Szent Lőrinc elég népszerű 🙂 az ő nevét viseli egy kis város Baranya megyében. Ahvenanmaa-ról körülményes és hosszadalmas lehet partot érni; vajon hogyan oldják meg a munkába járást napi szinten az ott lakók?
  Gyönyörű napsütéses augusztust kívánok Önnek sok üdvözlettel a Balaton partjáról!

  Kedvelés

  • Kedves Liljana! Köszönöm az érdeklödést. Mivel tudsz finnül lépj be a Google-ba Tapio Wirkkala – val. Rengeteg információt találsz majd és a finn tudásod is fejlödik. Ahvenanmaa 100 km.-re van Finnországtól és 40 km.-re Svédországtól. Az ottaniak nem járnak Finnországba napi szinten munkába, föleg helyben dolgoznak.

   Kedvelés

 2. Kedves Judit!Köszönöm, nagyon tetszik az összeállítás, a váza csodálatos! A rozskenyerek, cipók kupaca maga is szinte egy művészeti alkotás, üdvözlettel.István

  Kedvelés

  • Kedves István!
   Sokszor köszönöm a hozzászólást. Tapio Wirkkala volt az 1951-es milanoi triennale finn pavillonjának tervezöje és ott 3 aranyérmet nyert, többek között egyet a Kantarelli váza kapott. Az ott , akkor kiállított darab 1946-ban készült az iittalai üveggyárban :).

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.