Hétalvó napja / Unikeonpäivä

Hétalvó napja  /Unikeon päivä  Július 27. Kedves Olvasók ! Július végére értünk, mai rövid levelemben  egy július végi nevezetes napról van szó. Ez a nap Unikeon napja, azaz Hétalvó napja. Ez a név  több dologgal is összefügg. Létezik egy ismert legenda, mely szerint a keresztényüldözés idején – 250-ben-  Efesosban hét fiatal férfi egy barlangban keresett menedéket. Az üldözök elzárták a barlangot a külvilágtól, abban a reményben, hogy az oda menekültek majd éhséghalált szenvednek. Ez azonban nem így történt, a fiatalok csodás álomba merültek és csak  200 évvel késöbb ébredtek fel.Rájuk emlékezünk. Seven_sleepers Van egy kis állat is, a neve: Unikeko ( Glis glis). Hogy miért hívják magyarul Nagy pele- nek az rejtély elöttem, természetét a svéd (sjusovare)  és német nevek (Siebenschläfer) fejezi ki jól erre utal a magyar hétalvó szó is. Ez a leginkább szürke mókusra hasonlító emlös ehetö – angolul: eadible dormouse a neve- a régi rómaiak tenyésztették is.Éjjel van ébren , de csak rövid idöre, téli álma 7 hónapig tart- innét kapta a nevét.unikeko2

Unikeon napját, ezt a régi keresztény ünnepnapot több országban is ünneplik,  Németországban, Dániában, Angliában és Észtországban június 27.-én tartják, míg Svédországban, Norvégiában és Finnországban egy hónappal késöbb, júlis 27.-én.Finnországban  már az 1652-ben megjelent zsoltárkönyvben is van említés erröl a napról.

A finn nemzet hétalvója Tudvalevöleg Naantali városában már az 1880-as években megválasztották a nemzet “hivatalos” hétalvóját. A választást a polgármester vezetésével egy bizottság végzi. A mai modern kori ceremónia 1959 óta hagyományos.A nagy gonddal kiválasztott hétalvót ezen a napon ünnepélyes keretek között reggel 7 órakor bedobják a tengerbe, hogy egy friss reggeli fürdés ébressze fel.Idén ez a megtiszteltetés Timo Koivusalo filmrendezöt érte. Unikeko 2015 kedves Olvasók ! Legközelebb már augusztusban jelentkezem. Addig is kellemes nyári napokat kívánok !

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.