Finnországi levél 142. Július II.

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra

142.levél  Július II.                                                                2015 július 26.

Sonkajärvi: feleségcipelés, Hyrynsalmi: Mocsárfoci, Leppävirta: Csizmahajítás

Kedves Olvasók !

Finnországban a rövid nyarat több néven is hívják, a nyár eleje: kevätkesä- tavaszi nyár,  közepe a keskikesä és a vége loppukesä vagy syykesä /öszi nyár  néven ismert.

A nyár eleje Juhannusig, azaz a nyári napéjegyenlöségig tart, innét Jaakko (Jakob/Jakab) napjáig tart a nyár közepe, azután kezdödik a syyskesä.  Hogy miért éppen akkor?

Mert jul. 25.-én  Jaakko ünnepli névnapját és a régi hiedelem szerint aznap  bedobja a hideg követ a vizbe, azaz a víz lehül és a tavak  vizében ezután a nap után  már nem tanácsos fürdeni. Ez nem egészen érthetö, mert nem egyszer a tavak pont ekkorra melegszenek fel annyira, hogy nem vacog az ember foga, ha úszni megy, ez  + 18 fok feletti vizet jelent. Itt jegyzendö meg, hogy a finn tavak nagy része jégkorszaki képzödmény, ezért mélyek. A nagy viztömeg lassan melegszik fel, hiszen telente  a tavak befagynak és a jégréteg vastagsága még a déli országrészekben is eléri az 50 cm-t, de északon pl. az Inari tó vizén a jég 1 m-nél is vastagabb lesz.  Ha jó meleg volt a nyár,  a nagyobb tavak vizének hömérséklete eléri a 21 Celsius fokot, de ez is csak a viz felszini rétegére vonatkozik. Egy erös széljárás elég arra, hogy a felkavart viz gyorsan lehüljön.

Itt jegyzem meg, hogy Helsinkiben ezen a napon a piactér partjáról  is bedobja egy Jaakko a hideg követ a tengerbe. Az esemény rendezöje a Suomen Epätieteellinen Seura = Finn Tudománytalan Társaság . A társaság vezetöjének neve : Jaakko Koskinen, ö dobta be tegnap  a hideg követ a vízbe.

Jaakon päivä

Figyeljék meg a képet!  Hogy a kövel együtt a ceremóniamester ne essen a vízbe a nagy lendülettöl öt “odaragasztották” a bokájánál fogva a parthoz.

 

Finnországban július vége felé még nem lehet aratni.  Régen azt tartották, hogy ha Jaakko napján esett az esö, akkor aratáskor is rossz idö lesz. Az aratás itt általában Lauri napján azaz aug. 10.-én –  kezdödik. Ha Jaakko nadrágja vizes lesz ( = a névnapján esik az esö) akkor utána több napon át esik. Ha ezen a napon szép napos az idö, az hideg karácsonyt jelent.

A régi idökben az évnek ezen a táján éheztek az emberek, mivel az elözö évi liszt a legtöbb helyen már elfogyott és új liszt még nem volt. Jaakko napján Észak-Finnországban már féltek az elsö talajmenti fagyoktól, ami elvihette a  kalász még puha szemeit. Itt nem búzakalász értendö, hiszen a búza nem terem meg Èszak-Finnországban, hanem rozs, zab  vagy árpa.

Ilyenkor már sötétednek az esték, rövidülnek a napok és egyre hüvösebbek lesznek az éjszakák. Szeptemberben pedig  lassan vége lesz a rövid, de szép finn nyárnak, ami legjobb esetben is csak 10 hétvégéig tart.

A világos éjszakák és a rövid nyár kissé megbolonditja a finneket és számos furcsa nyári népünnepélyszerü, söt nemzetközi versenyként is számottevö szórakozásra ad alkalmat. A következökben ezek közül néhányról lesz szó:

Eukonkato/Feleségcipelés        2015 Július 3-4 Sonkajärvi

Egy kis nyelvtan: Az eukko szó a közbeszédben használt tréfás szó, tulajdonképpen öreg néni, anyóka, vénasszony vagy esetleg banya a jelentése. Feleség finnül :  vaimo.

A tréfás versenyt Sonkajärviben rendezik ( a nyelvrokonság ellenére sem  utal ez a név a magyar sonkára) . Ez a kb. 4300 lakosú helység Észak – Savo tájegységéhez tartozik. A versenyre 1992 óta évente kerül sor.

Nem hivatalos adatok szerint a verseny gyökerei a régi idök asszonyrablásaira vezethetök vissza.

safe_image

A pálya hossza 253,5 m, egy kb. egy méter mély  vizesárkot is tartalmaz. A cipelendö eukko minimális súlya 49 kg kell legyen. Nem okvetlenül a saját feleséget kell cipelni, az asszony lehet másé is !

A fö, hogy mindenki jól szórakozzon !

A versenynek nagy külföldi visszhangja is van, küilföldi résztvevök is érkeznek ide. Erre csak egy példa: 2013-ban 47 pár vett részt a versenyen, ök 11 országot képviseltek. A versenyt több mint 3000 nézö izgulta végig. Így a verseny már világbajnokságnak számított.

A sajtóból az is kiderül, hogy máshol is rendeznek hasonló versenyeket, pl. Hollandiában, Észtországban, Svédországban és az Egyesült Államokban is megrendezik ezt a versenyt, mégpedig a  Maine állambeli  Bethel-ben.

Suojalkapallo /Mocsárfoci      2015  Július 17-18 Hyrynsalmi

Ez az esemény 1998 óta vonzza a résztvevöket Hyrynsalmi-ba.

Hyrynsalmi területén Kainuu tájegységében  már 8000 évvel Kr. elött voltak lakosok, jelenleg kb.2500 lakost számál .

A mocsári labdarúgás ötelete egy sielöé volt, a neve Esa Romppainen. Ö az erönlétét akarta javitani nyáron azzal, hogy a mocsárban tartotta a futótréninget – sokkal nehezebb ott futni, mint a sík utakon.

Suopotkupallon%20MM-kisat%20Hyrynsalmi%20Vuorisuo%20Ukkohalla%20suopotkupallo

Egy angol résztvevö csapat készítette az alábbi kis filmet, bemutatva a  pályát és a hangulatot.

https://www.youtube.com/watch?v=b5eoitENdAY

Amikor felmerült a mocsári  labdarúgás ötlete ezt bolond  ötletnek tartották. A járás vezetöinek azonban nem voltak elöitéletei  és 1998-ban  együttes összefogással jött létre az elsö mocsárfoci finn bajnokság, melyen 13 csapat vett részt . Az új sport híre villámgyorsan terjedt, az évezredforduló óta a finn bajnokságból vilagbajnokság lett. Az utóbbi években már 250-300 csapat ! vesz részt , a hazaiakon kívül csapatok érkeznek többek között  Angliából, Hollandiából, Svédországból, Oroszországból, Írországból és Skóciából is.

original_413222_6253a4c263ed45a2970fbb8ea7624dbf

A labdarúgásnak ezt a formáját a nök is kedvelik, több nöi csapat is részt vesz a versenyen.

A versenynapokon többszáz résztvevö rúgja a labdát a kainuui mocsárban férfi, nöi, biznisz és amatör osztályokban. A terepen van vendéglö, lehet úszni egy kis tóban és a vidám hangulatot az utóbbi években átlagosan 30 000 nézö élvezi.

Az idei verseny idörendi sorrendben a 16. volt. Idén már 3000 !! játékos versenyzett hat osztályban.

Még mondja valaki, hogy a finneknek nincs humorérzékük…..

Saappaanheitto/csizmahajítás      2015 július 18-19 Leppävirta

Bizonyára többen is tudják Önök közül, hogy a gerelyhajítás világviszonylatban is az   egyik legsikeresebb finn sportág. De vajon kik ismerik  a csizmahajítás –t ?

Egy kis történelem

 Történt Finnországban  1992-ben, hogy létrejött a Suomen Saappanheittoliitto ry = Finn Csizmahajítószövetség regisztrált egyesület nevü szervezet. Hat évvel késöbb, Èsztországban alapitották a megfelelö nemzetközi egyesületet  International Boot Throwing Association néven. Az érdeklödök megtalálják ezt a facebookon is ! A szervezet tagállamai: Finnország, Érsztország, Svédország, Oroszország,  Németország, Belgium,  Franciaország, Olaszország, Újzéland és Ausztrália.

A  versenyt az nyeri , aki a legmesszebbre hajít egy gumicsizmát. Elöször minden versenyzö háromszor hajít, majd a legjobbak közül 12 megy tovább a következö fordulóra. Nem akármilyen csizmáról van szó, a férfiak 43-as a nök 38-as csizmát hajítanak, ezek súlya  a férfiaknál 880-1050 gramm , a nöknél  630-800 gramm között változhat.

saappaanheitto

Az egyéni versenyen kivül csapatverseny is van, férfi-, nöi- és vegyes csapatok indulnak. Egy 4 tagú csapatban a vegyes osztályban maximum 2 férfi lehet.

Finnországban több helyen is van csizmahajító verseny a Suomi Cup rendezésében.

Nem szabad azt hinni, hogy ez egy finn bolondság, versenyeket rendeznek a világ több országában is.

Milyen messzire repül a gumicsizma?

A férfiak közül kiemelkedö erdményt Antti Ruusuvirta ért el 2012-ben 68,03 m –rel, a nök közül Elina Uustalo 2008-ban érte el a legjobb eredményt 49,35 méteres hajítással.

Tudvalévö, hogy a született  finnek közül mindenki tud síelni.Erröl a sportról nyáron se tudnak/akarnak lemondani. Sokan sielnek nyáron kerekes  sítalpakkal, de van a sielésnek egy extrem módja is és ez a

Korkokenkäkukkamekkosuohiihto/ Körömcipövirágosruhamocsársielés  2015 július 11 Pudasjärvi

A címböl azok akik finnül tanulnak 6 szót tanulhatnak, a magyarul tanulók szintén 6 új szóval bövíthetik a szókincsüket! Hajrá!

A versenyt idén július 11.-én rendezték, férfiak is részt vettek rajta, de egyenlöre még nem virágos nyári öltözékben.

Korkokenkäkukkamekkohiihto%20MM-kisat%20hiihto%20suo%20korkokenkä

A verseny egy formája az üldözési verseny, amikor az ellen kezö nemü versenyzöt kell beérni a terepen.

Ez a verseny több ” finnséget” is egyesít: a mocsarakat, a sielést és a nyári romantikát…..A 78.sz országútról látható a terep és az elhaladó autósok közül  sokan megállnak hogy gyönyörködjenek a látványban. Nem egyszer kedvet is kapnak a részvételre, hiszen ez lényegében nem versen y, hanem egy kis nyári szórakozás amit még a mocsár szúnyogcsapatai sem zavarnak.

A nyári szórakozásokon nemcsak emberek vesznek részt. Ezt biznyítja az immár 1986 óta megrendezésre került

Kukkokiekunnan SM-kisat/Kakaskukorékolás finn bajnoksága        2015 július 4 Juupajoki

A versenyt Juupajoki helységben rendezik , az a kakas nyer, amelyik a legtöbbször kukorékol ½ óra alatt.

A verseny hangulatát itt azok is élvezhetik, akik nem tudnak finnül.

https://www.youtube.com/watch?v=Gu8dWKS6H7E

A kakasokat ketrecben teszik a színpadra. Minden kakasnak saját bírája van, aki számolja a kukorékolásokat.

Ezen a versenyen tavaly 16 kakas indult. A gyöztes kakasok kb. 50 –szer kukorékolnak a megadott idö alatt.

Kedves Olvasók !  A mai és az elözö levelemmel  arra szerettem volna rávilágítani, hogy Finnországban a rövid nyár minden vonalon aktiválja az embereket, mind a városiakat mind pedig a vidéken élöket. Errefelé azt tartják, hogy minden nevetés 5 perccel hosszabbítja meg az életünket. Remélem, hogy a mai levél minden  kedves Olvasót többször is nevetésre késztetett.

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Finnországi levél 142. Július II.

    • Liljana, Nem tudom mivel biztatják öket, hiszen a versenyt nem hajnalban rendezik.Finnországban nem rendeznek kakasviadalokat !
      Talán könnyebb cipelni az eukkot így. Angol vélemény szerint gyorsabban fut a cipelö ha valaki hátulról a fenekét piszkálja ! 🙂

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.