Finnországi levél 133.levél Március I.

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra.

133.levél Március I. 2015 március 14.

Kedves Olvasók ! Elöször is köszöntöm Önöket Magyarország nemzeti ünnepnapján.Ezt az ünnepet idén Forssa városában ünnepelték az itteni magyarok és a magyarbarát finnek. Ezért mai levelemben elöször Forssa városával foglalkozunk.

Hol van Forssa? Ez a 17 500 lelket számláló város Finnország Kanta-Häme nevü tájegységének legkisebb városa, Helsinkitöl 110 km.-re északnyugati irányban fekszik. A kis iparváros könnyen elérhetö Tampere és Turku irányából is, az elöbbitöl 87 km.-re az utóbbitól 88 km-re van.

Tori_syyspaiva

Egy kis történelem A Loimijoki folyó mentén levö Jokioinen-be 1847-ben egy svéd textilfestömester Axel Wilhelm Wahren vállalkozást alapított – akkoriban Finnország Oroszország része volt – a város késöbb innét nyerte a Forssa nevet. Wahren tanoncéveiben bejárta Európát megismerve a textilipar minden csínját – bínját és az európai városokat. Forssa Wahren életmüvévé vált. Ö hozott létre itt egy olyan ipari közösséget, melyhez a mühelyeken kívül a munkások lakásai és iskola is tartozott. Jól ápolt birtokának föépületét szép, kertes park vette körül. Forssa évtizedekig a finn textilipar egyik legjelentösebb központja volt.

Március 15 ünneplése Forssa-ban Az ünnep a Finnországban már több mint 10 éve tartott Magyar Kultúra Hetei nevü eseménysorozat része . Ezt az ünnepi eseménysorozatot – melynek fö szervezöje a helsinki Magyar Kultúrális és Tudományos Központ – minden évben más vidéki városban rendezik, az ünnepségeken általában részt vesz az adott város magyarországi baráti városának kisebb küldöttsége is. Forssa magyar  testvérvárosa Gödöllö. Forssa-ban több magyar kiállítás is van ebben az idöben, Orosz István és Balla András müvészek kiállításai, rendezek magyar filmhetet, irodalmi estet, egy étteremben magyar menü lesz és tartanak idegenforgalmi elöadásokat is. A március 13.-i ünnepi hangversenyen magyar zeneszezök , közöttük Bartók Béla és Dohnányi Ernö müveit hallhatta a közönség. Az ünnepi beszédet B.Szabó Dezsö, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója tartotta.

Kiváló magyar müvészek Forssa- ban Ha Forssa-ra gondolok azonnal eszembe jut egy magyar müvészcsalád, melynek tagjai nemcsak Magyarországot, de Forssa kisvárosát is a nemzetközi zenei érdeklödés központjába vitték. Mint Önök közül bizonyára sokak elött ismeretes, a Bogányi család-ról van szó. Bogányi Tibor kórusvezetö karnagy a 70-es években költözött 4 gyermekes családjával Vácról Forssaba .Felesége Mária zongoratanárnö. A család minden gyermeke a zenét választotta hivatásául és mindegyikük nemzetközileg ismert muzsikus. Tibor karnagy, Bence hangszere a fagott, míg Bernadett a fuvolát választotta. Gergelyböl zongorista lett, ö a legfiatalabb Kossuth-díjas müvész. A Bogányi gyerekek Forssaban jártak iskolába és a forssai-ak ugyanúgy finnek tekintik öket, mint ahogyan Magyarország saját gyermekeinek . Amikor Gergely Espooban adott hangersenyt két autóbusznyi hallgató jött Forssaból a hangversenyre. Gergely nevét viseli az a fantasztikus zongora, melyet idén januárban mutattak be.

20150120boganyizongora4

Az „ áramvonalas” Bogányi zongora tervezésében Bogányi Gergely mellett többen is dolgoztak, Bolega Attila fökonstruktör, Üveges Péter Attila designer és Cs. Nagy József intonációs szakember. A zongora különlegessége többek között az, hogy a „lelke” nem fából – hagyományosan – hanem carbon kompozitból készült.

Kedves Olvasók ! Mivel új hónapba léptünk, mai levelemben folytatjuk a finn hónapnevekkel való ismerkedést, hiszen a finn nevek eltérnek a számos országban használt latin eredetü nevektöl.

Maaliskuu / Március a székelynaptár szerint: Kikelet hava Március finn nevének eredetét nem tudni pontosan, feltehetöen öszefügg a maa= föld szóval, mivel márciusban helyenként már látható volt a föld eltekintve attól , hogy március úgy általában a leghavasabb hónapnak számít Finnországban. Azaz csak számított, idén az ország déli részein gyakorlatilag elolvadt a hó,mig a Lappföldön vastag hótakaró fedi a földet és még legalább 2 hónapig tart majd a síszezon. Egy másik feltevés szerint maaliskuu neve összefügg a mahla szóval, ez a nyírfa nedvének neve, melyet áprilisban lehet csapolni  a nyírfatörzsekböl. Márciusban elkezdödik a természet ébredése. Ez elsösorban a madárvilágra vonatkozik és különösen a baglyokra. Ilyenkor már lehet hallani a baglyok huhogását és a különbözö társaságok , mint pl. a Luontoliitto = Természetszövetség rendeznek „bagolykirándulásokat/pöllöretki, az érdeklödök itt ismerkedhetnek a különbözö baglyok hangjával.

sarvipollo_jhagg_610x406-300x200

Ezek a kirándulások un. éjszakai kirándulások, besötétedés után kezdödnek, a baglyokhoz értö vezetö viszi a résztevöket olyan erdöbe, ahol tudnivalóen élnek baglyok. A nagy téli csend után ebben a hónapban már hallani lehet a cinkék csivittelését, a harkályok kopogtatását és az elsö vándormadarak is megérkeznek az ország déli részeire.

Finnországban sokan etetik a kis énekes madarakat egész télen, én is ezek közé tartozok. De nagyobb madarak is szívesen jönnek az etetöre, hozzám egész télen járt egy harkály.

Tikka 2

Ez a kép a konyha-ajtó üvegen keresztül készült. A harkály leginkább a faggyút szereti.

Márciusban egy olyan nap van, amikor lobognak a finn zászlók és ez a nap: Március 19.  Minna Canth napja Ez a nap 2003 óta zászlós ünnepnap, az írónö születésnapja egyben a nöi egyenjogúság napja. Ki volt Minna Canth?

200px-Minna_Canth

Lánynevén Ulrika Wilhelmina Johnson Tampere-ben született 1844 március 19.-én . Édesapja az ottani Finlayson textilgyár irodájában dolgozott . A család 1853-ban Kuopio-ba költözött, ahol Minna édesapja méterárú és fonalüzletet nyitott. Kuopioban abban az idöben alapították a nök iskoláját és ez az iskola Minna életében sorsdöntövé vált, tanulmányait itt kezdte. Minna Johnson egyike volt az 1863-ban indult szeminárium elsö hallgatóinak. Ez volt az ország elsö olyan tanintézete, ahová nök is járhattak és ahol finn nyelven folyt a tanítóképzés. A nagy lelkesedéssel kezdett tanulmányok megszakadtak, mivel Minna házasságot kötött a természettudományokat oktató tanárával, Johan Ferdinand Canth-tal. Az ö közremüködésével került Minna Canth az újságíráshoz és együtt szerkesztették a Keski-Suomi nevü újságot. Itt jelent meg 1874-ben Minna elsö cikke „Tyttäriemme kasvatus „Lányaink nevelése „ címmel. Az erös akaratú Minna Canth több keményhangú cikket is írt az újságba, élesen állást foglalva az égetett szesz fogyasztása ellen. Közben elfelejtette, hogy az újság tulajdonosának szeszfözdéje is volt ! Így azután a Canth házaspárnak le kellett mondani az újságírásról. Nem sokkal késöbb Jyväskylä-ben két új újság indult Keski-Suomi és Päijänne néven és itt jelentek meg Minna Canth elsö novellái. A legjelentösebb változásra Minna Canth életében akkor került sor, amikor 1878 -ben meghalt a férje nem sokkal hetedik gyermekük születése elött. Az óriási megrázkódtatás minden téren sok problémát jelentett a fiatal, sokgyermekes özvegynek. Két évvel késöbb, 1880-ban Minna Canth Kuopioba költözött és átvette a szülei ottani üzletét. Akkoriban vált ugyanis lehetövé Finnországban, hogy egy özvegy asszony mint önálló kereskedö dolgozzon. Szívós és kitartó munkával fellendítette az üzletet úgy, hogy az megélhetést biztosított a családjának. Minna Canth rendkívüli asszony volt. Novellákat, kisregényeket, tíz szindarabot és kb. 70 ujságcikket írt. Cikkeiben foglalkozott a lányok iskoláztatásával , és az erkölcsi nöi-férfi egyenjogúsággal. Elsö, finnül írt színdarabját Murtovarkaus = Betörötolvajlás a Finn Irodalmi Társaság kitüntetésre érdemesitette.Minna Canth nagy érdeme a nök iskoláztatásának terén végzett munkája, a nök egyenjogúságáért vívott harc. Minna szalonja Kuopioban fogalommá vált, számos, késöbb híres író fordult meg ebben a szabadelvü társaságban, ahol a beszélgetések a nöi mozgalmakkal söt a darwinizmussal is foglalkoztak. Minna Canth az un. abszolut nemi erkölcs híve volt, ami tiltja a házasság elötti szexuális kapcsolatokat. Ezen nézete miatt összetüzött egy másik íróval, Juhani Aho-val aki a relativ nemi erkölcs híve volt, ez a férfiaknak megengedi a házasság elötti szexuális kapcsolatokat, de a nöknek nem. Tudomásom szerint Minna Canth müveit senki nem fordította magyar nyelvre, ezt az információt Salamon Ágnes tanárnö megerösítette – köszönöm szépen.

Minna Canth-ra emlékezik az utókor Az írónöt 1897-ben szívroham vitte el, 53 évesen. Emlékét sokféle formában örzi az utókor. Minna Canth szobrok Három városban láthatunk Minna Canth szobrokat, ezek Kuopio– ban, Tampere-ben és Jyväskylä-ben láthatók. Kuopio- Emil Halonen szobrász müve a Minna Cantról elnevezett parkban áll, 1937-ben az írónö halála után 40 évvel leplezték le ezt a szobrot.

Minna Canth Kuopio

Ennek a szobornak miniatür mását – a neve Minna- a Kuopioi Müvésztársaság 1947 óta vándordíjként ítéli oda minden második évben a tájegység zenében, irodalomban képzömüvészetben, irodalomban és a színházmüvészetben érdemesüilt müvészeinek.

Tampere – Minna Canth szülövárosa 1951-ben állított szobrot Nuori Minna – Fiatal Minna néven a Hämeenpuisto nevü parkban. Ez a szobor Lauri Leppänen müve. Jyväskylä – a Kirkkopuisto-ban Pauli Koskinen szobra 1961 óta emlékezteti Minna Canthra az utókort. Minna Canth utca – Kuopioban Jyväskylä-ben, Tampere-ben és Helsinkiben is található Minna Cantról elnevezett utca. Minna Canth-ról elnevezett iskola– 1960 ban alapitották ezt az iskolát Kuopioban. Jelenleg gimnáziumként müködik, kb. 400 diák jár ide. A Kelet-Finnországi Egyetem Kuopioban müködö részlegének föépületét róla nevezték el Canthia-nak.

Minna Canth bélyeg – az elsö bélyeget Minna Canth emlékére 1944-ben adták ki.

untitled

Ezt a bélyeget az irónö 100. születésnapja alkalmából hozta forgalomba a finn posta.

Minna Canth a szelek szárnyán Minna Canthra emlékezett 2013-ban a Norwegian nevü légitársaság is. A norvég színeket viselö légitársaság gépeit az északi országok nemzeti höseinek képei díszitik. Ök életmüvükkel befolyásolták és vitték elöre a tudományokat és müvészeteket, a zenét és a sportot valamint a társadalom szempontjából fontos kérdéseket.

hqtnxjiyoecvwtdzwprw

Finnországot két személy képviseli a norvég repülögépeken, nemzeti költönk J.L. Runeberg és Minna Canth!

Minna Canth megtalálható a szociális mediában is, a facebookon két helyen itt: https://www.facebook.com/pages/Minna-Canth/112079145472005?fref=ts és Minna Canth elää / M.C. él címmel itt: https://www.facebook.com/pages/Minna-Canth/112079145472005?fref=ts

Végül,de nem utolsó sorban említem a Minna Canth társaság-ot Az 1946-ban alapított, jelenleg 133 tagot számláló társaság tagjait meghívással válogatja ki. A társaság idén Sirpa Kähkönen írónöt és Minna Maijala filozofiai doktort tüntette ki a kultúra terén kifejtett munkásságukért.

Kedves Olvasók! Levelemet azzal a reménnyel zárom, hogy akad majd Magyarországon olyan lelkes fordító, aki Minna Canth müveit közelebb hozza a magyar olvasóközönséghez.

Judit Mäkinen

Forrás: http://fi.wikipedia.org/wiki/Maaliskuu http://www.helsinki.balassiintezet.hu/hu/homehun/7-slideshow/1212-a-magyar-kultura-hetei-forssaban/ http://fi.wikipedia.org/wiki/Forssa http://www.forssa.fi/Forssa_tietoa/forssan_historia/ http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/vuodenkierto.shtml http://www.helsinki.fi/sukupuolentutkimus/klassikkogalleria/canth/ http://fi.wikipedia.org/wiki/Minna_Canth http://minnacanth.kuopio.fi/canth/veistoks.htm http://www.minnacanthinlukio.fi/yleisesittely/historia/

Képek Forssa: http://www.forssa.fi/matkailu/ Bogányi zongora : http://www.origo.hu/kultura/20150120-bemutattak-a-magyar-csodazongorat.html Fülesbagoly: http://www.suomenluonto.fi/tag/pollo/ Harkály:saját felvétgel Minna Canth: http://fi.wikipedia.org/wiki/Minna_Canth M.C.bélyeg: http://www.nimikot.fi/nimikkoseurat/kanttilan-kulttuurikeskuksen-kan/minna-canth-eilen-ja-tanaan/ M. C .szobor Kuopioban: http://www.discoveringfinland.com/fi/product/minna-canth-patsas/178/ M. C Norwegian: http://www.mynewsdesk.com/fi/norwegian/pressreleases/minna-canth-norwegianin-uusin-suomalaissankari-838195

6 thoughts on “Finnországi levél 133.levél Március I.

  1. Visszajelzés: Március 19 . Egyenjogúság és Minna Canth napja 322.levél | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

  2. Visszajelzés: Suomi 100 – Minna Canth napja Minnan päivät | Finnországi Levelek

  3. Parhaat kiitokset esitelmästänne!
    Érdekes volt Minna Canth életéről olvasni. Kedves megemlékezés az is, hogy Minna születésnapján egy cukrászda Minna-leivost készít. A műveiből 15 ! elérhető ebook formában ingyen, persze finn/svéd nyelven. Néhány dráma döbbenetesen aktuális ma is. Juhani Avo is egészen rendkívüli ember lehetett 😉
    Magyar fordításban eddig csak Martti Larni regényeket olvastam, de biztosan van más is. Tykkään pienestä tikasta monesti !

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.