130. levél – Hóvár Kemiben 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra.

Kedves Olvasók ! Mivel Finnországban még javában tart a tél – finnül: sydäntalvi/ tél szíve,azaz a tél közepe – mai levelemben egy egyedülálló, finn téli építménnyel foglalkozunk, mégpedig a Kemiben levö Hóvárral. Finn gyerekek sok mindent építenek hóból, nemcsak hóembereket, hanem “tanyákat” is, azaz a nagy hókupacokba mindenféle járatot, alagutakat fúrnak, stb. Mivel Finnországban még javában tart a tél – finnül: sydäntalvi/ tél szive,azaz a tél közepe – mai levelemben egy egyedülálló, finn téli építménnyel foglalkozunk, mégpedig a Kemiben levö Hóvárral.Finn gyerekek sok mindent építenek hóból, nemcsak hóembereket, hanem “tanyákat” is, azaz a nagy hókupacokba mindenféle járatot, alagutakat fúrnak, stb. Lumileikit

Ez néha veszélyes is lehet, mert a beszakadó teteje egy ilyen ”hóvárnak” betemetheti a gyerekeket – lavinához hasonlóan.

Most azonban egy felnöttek építette várról lesz szó- nem játékról. Ez a Kemiben levö hóvár Hol van Kemi ?

Stora Enso

Kemi a Lappföld tájegységéhez tartozó , 21 939 lakost számláló város, mely a Kemijoki nevü folyó torkolatánál fekszik. Helsinkitöl egyenesen északra van, 716 km távolságban.

Egy kis történelem: Kemi városát Öfelsége császári rendeletére 1869 március 5.-én alapították. A városalapítással egyidöben az új város jogot kapott a külfölddel történö kereskedelemre. Ennek egyik oka az volt, hogy itt már régebben is volt faipar. A város ezután gyorsan fejlödött , több faipari vállakozás keletkezett, mint pl: Kemi Oy 1893-ban mely 1919-ben új szulfitgyárat indított be, majd a Veitsiluoto Oy létesitményei kezdték meg müködésüket: fürésztelep és cellulózagyár. Kemi városának vasútvonalát 1902-ben adták át és a repülötér müködése 1939-ben kezdödött. Az iparban sokan dolgoztak, ezért Kemi gyorsan ipari- és munkásvárossá vált . A téli- és folytatólagos háborúban Kemit nem bombázták, de az un. Lappföldi háborúban a németek felrobbantották Kemi hidait. A háború után tovább fejlödött a papíripar és 1960-ban Kemi 30 000 lakost számláló város volt, lakossága az utóbbi években csökkent, ennek oka a munkahelyek csökkenésében keresendö.

Kemi legérdekesebb látnivalója a Kemi Hóvár (Lumilinna) Ez a látnivaló- mely egyben a világ legnagyobb hóvára – 1996 tele óta épül fel minden télen Kemi kikötöjében a tengerparton. Már az elsö várban 300 000 látogató volt ! Akkoriban még márka volt a finn pénzegység, a vár építése és fenntartása 6 000 000 márkába került, ez az eurora való átváltás idején egymillió eurónak felelt meg.

Egy kis technika: Az alábbi adatok tavalyiak, idei pontos adatokat nem találtam. A vár alapterülete 4900 m2 építéséhez 21 000 köbméter hó kellett, ez megfelel 21 000 teherautónyi hónak. Ezt nem máshonnét fuvarozák a helyszínre, hanem helyben csinálják a tenger vizéböl hóágyúkkal.

Lumitykki

A fedett terület nagysága kb. 1500 m2. A jégböl készült asztalokhoz – 150 féröhely van a vendéglö asztalai mellett – és a szobrászmüvekhez 300 m3 jégre volt szükség, ezt a befagyott tengerböl vágták ki. A gyerekere is gondoltak, a vár területén kétsávos csúzdát építettek – természetesen hóból. A tervezésért egy Kemiben müködö építészeti iroda : Arkkitehtitoimisto Rauno Ruonansuu Oy – felelös, az építész neve: Rauno Ruonansuu. A kivitelezö – IP-Heikkilä OY – szintén Kemiben székel, ez a kivitelezö 7 hóvárat épített már. Mint elmondják, a kezdet próbálkozásai után most már nagy tapasztalattal és fejlett technikával bírnak.

Évenként változó téma Az idén 20. alkalommal megépülésre került hóvár minden évben más és más és témával jelentkezik. A vár ünnepelyes megnyitása szombaton, január 24.-én volt.Ha erös tél lesz idén, a hóvár áprilisig marad nyitva és számítások szerint kb. 2 millió euro bevételt jelent Kemi városának.

02snow_castle18_640px

Idén a téma a ”finnség” = suomalaisuus. A finn téma mindenütt látható a várban, több jégböl vésett szobor testesíti meg a finn kulturális és sportélet kiemelkedö alakjait, többek között az ismert zenészeket, a Formula 1 autósait, a Muumikat. Minden évben három állandó része is van a várnak , ezek a vendéglö, a szálloda és a kápolna.

Vendéglö a hóvárban: A vendéglö falait a kalevalai mitologia és a erdöipar motivumai ékesítik.Ebben a vendéglöben nem kell elegánsan öltözni- nem is lehet. Ennek oka, hogy az étteremben minusz 5 C fok van.

Lumiravintola

Az étterem tájékoztatójában felhívják a figyelmet az öltözködésre, sapka, keztyü , meleg téli nadrág és kabát valamint vastagtalpú téli csizma is szükséges.

Szálloda a hóvárban Elsö pillanatra talán abszurdnak tünö ötlet ugye? A szállodában 12 kétszemélyes szoba, 2 ötszemélyes, nagy szoba és három szvít áll a vendégek rendelkezésére.

szu00E1llodafolyosu00F3 , Kemi hu00F3vu00E1r

A szobák átlagos hömérséklete minusz 5 Celsius fok, a vendégeket pihebélésü hálózsákok tartják melegen.

SONY DSC

Ha valaki itt éjszakázik akkor egy külön fütött vendéglöben reggeli is járul a szobához. A szobákban minden hóból van. A közeli szálloda szaunája is igénybevehetö. Egy kétszemélyes szobában egy éjszaka ára reggelivel együtt 125 euro.

Kápolna a hóvárban: A kápolna ekumenikus jellegü, Oulu püspöke szentelte fel január 25-én.

Lumilinnan kappeli

Idén a vár felépítéseének 20. ünnepi évében két alkalommal, nevezetesen február és március 20.-án non-stop esketések lesznek itt, mivel évente sokan szeretnének különleges kereteket életük egyik legnagyobb eseményéhez, a házasságkötéshez. Számos pár esküszik évente örök hüséget itt egymásnak- a legtávoliabbak Japánból és Hongkongból érkeznek. Ha valakit Önök közül érdekel a Hóvár, érdemes ide kattintani: http://finland.fi/Public/default.aspx?contentid=186266&nodeid=41817&culture=en-US#!lightbox-images/2/

Kedves Olvasók! A Kemiben levö Hóvár szállodája a külföldi sajtó érdeklödését is kiváltotta, az Independent nevü angol lap a világ három legjobb jégszállodája közé sorolja. Mai levelemet azzal a reménnyel zárom, hogy egy finnországi exotikumot sikerült közelebb hozni Önökhöz.

Judit Mäkinen

Források: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kemi http://www.pohjolansanomat.fi/Kotimaa/1194955646222/artikkeli/katso+video+lumilinnassa+loppusilaus.html http://www.visitkemi.fi/en/snowcastle

Képek: http://snowcastle.net/fi/kuvapankki/ – az elmult évek képeivel. http://www.kaleva.fi/plus/juttu830382_page0.htm http://yle.fi/alueet/perameri/2009/12/uusi_lumilinna_henkii_kansallisromantiikkaa_1294798.htm http://fi.wikipedia.org/wiki/Ke Gyerekek a hóban : http://varkaus.mll.fi/@Bin/126895/1.2.2013%20Luttilan%20ip%20055.jpeg Kemi: http://www.finnland.net/stadte/kemi/ Lumilinna szállodafolyosó, hálószoba: http://www.visitkemi.fi/fi/varaus-ja-peruutusehdot/12-lumilinna/20-lumihotelli http://www.independent.co.uk/travel/hotels/ice-hotels-castles-igloos-and-expeditionquality-sleeping-bags-9967367.html Kápolna: http://www.bbc.com/news/in-pictures-25910146 és: https://www.facebook.com/LumiLinnaSnowCastle/photos/ a.10150507585043981.381301.370399303980/10152611982303981/?type=1&theater Vendéglö: http://www.visitkemi.fi/fi/lumilinna#jkefel-1-3 https://www.facebook.com/LumiLinnaSnowCastle/photos/ a.10150507585043981.381301.370399303980/10152611994248981/?type=1&theater Hóágyú: http://yle.fi/uutiset/pohjalaisrinteissa_riittaa_tykkilunta_kevaaseen_saakka/7087229

13 thoughts on “ 130. levél – Hóvár Kemiben 

 1. Ez nagyon így van ! Mostanában értem el a nyelvtanulásnak arra a szintjére, hogy már nagyon sokmindent megértek, bármit megfogalmazok, de még kényelesebb, ha valaki fordít nekem. : )
  Természetesen így is maradtak még további kérdések, de ezeket hamarosan megválaszolja az élet.
  Ez egy témajavaslat volt, rengeteg dologról lehet és kell is még írni !
  Vajon a finnek közül mennyien érdeklődnek Magyarország és magyar szokások iránt??

  Kedvelés

  • Nyelvet nem lehet “kényelmesen” tanulni úgy, hogy mások fordítanak valakinek. Mindenkinek saját magának kell szorgalommal, kitartással és eröfeszítésekkel eljutni egy bizonyos szintü nyelvtudáshoz. Ha bármit megfogalmazol, akkor már nagyon jól tudsz finnül. Hogy a finnek mennyire érdeklödnek a magyarok iránt arra a Suomi-Unkari ujság adhat felvilágosítást itt: http://suomiunkari.fi/suomi-unkari-lehti/
   Ez az itteni Suomi – Unkari társaság hivatalos lapja. Kellemes olvasást és ismerkedést a lappal , amit finn szerkesztök készítenek. A témaválasztásuk fényt vet arra, hogy mi érdekli a finneket Magyarországgal kapcsolatban.

   Kedvelés

   • Kedves Judit Néni !
    Csak most tudom megköszönni a linket. A társaság létezéséről tudtam, de arról nem, hogy ilyen hosszú múlttal rendelkeznek.A taglétszámuk is elég szépnek mondható. Próbáltam az újságcikkekre kattintani, de előfizetést igényel. Kár, szívesen beleolvastam volna. De majd olvasok mást vagy inkább pihenek, fárasztó hét volt ez minden tekintetben. Egy másik blogon rémálomba illő hivatali ügyintézésről olvastam külföldön. Csak velem ilyen ne történjen…: )
    Kellemes hétvégét kívánok

    Kedvelés

 2. Kedves Judit Néni !
  Csodaszépek a hóvárról készült képek! Mi történik ezzel a mesevilággal tavasszal?
  Egyszerűen csak elolvad? 🙂 A kérdésem inkább költői.
  Most Kemi is felkerült a bakancslistámra, bár már így is elég hosszú a lista.
  Szívesen olvasnék a finn egészségügyi rendszerről is bővebben.
  Innen kevés a rálátásom, de sok a kérdés bennem. Egy hosszútávú tartózkodást hogyan érdemes megtervezni ebből a szempontból ?
  Sokszor üdvözlöm a Balatonról

  Kedvelés

 3. Kedves Judit!
  Extrém helyre kalauzoltál. Nagyon sok forró itallal, tán merészkednék egyetlen éjszakára megszállni. Gyönyörű és nagyon tiszta lehet. Nem hiszem, hogy bármilyen vírus, vagy baktérium fenyegetne egy ilyen helyen. Ennek Te vagy a szakértője.
  Igazán köszönöm, hogy megismerhettük ezt a szép különleges létesítményt! Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.