127.levél Karácsonyi készülödés – folytatás 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra.

127.levél Karácsonyi készülödés – folytatás

Kedves Olvasók ! Mai – ezidén utolsó – levelemben folytatom a finnországi karácsonyi témát arról, hogy mi minden tartozik a karácsonyhoz Finnországban.

Mint minden nagy ünnep elött, de különösen karácsonykor elengedhetetlen a Karácsonyi nagytakarítás Ez ugyanúgy hozzátartozik a finn karácsonyhoz, mint a fenyőfa és a hagyományos karácsonyi ételek. A karácsony táján végzendő nagytakarításba minden benne van, az ágyneműszellőztetéstől a padlók felmosásáig. Úgy általában ilyentájt hideg van ilyenkor érdemes kivinni az összes ágyneműt a szabadba, beleértve a matracokat is, mert a hidegben a szemmel nem látható poratkák elpusztulnak. A hideg mellett az atkák a szauna melegét sem szeretik, oda is szokás betenni az ágyneműt védekezésül. A téli szönyegporolás a leghatásosabba úgy, hogy a szőnyeget a színével a hóra fektetik le és kiporolják a fonákjáról. Megdöbbentő, milyen fekete folt marad ezután a havon még a rendszeresen porszívózott szőnyegek után is. A takarításhoz hozzátartozik az ezüst evőeszközök és más ezüst vagy rézedények – ha van ilyesmi a házban – megtisztítása , a függönyök mosása és az ablakmosás, is- ha nincs nagyon hideg.

Gyertyagyújtás a temetőkben December 24.-én itt délután 2-felé már szinte teljesen sötét van. A finn családok karácsonya sokszor azzal kezdődik, hogy elmennek a temetőbe és szeretteik sírján gyertyát gyújtva emlékeznek arra, hogy a karácsony a családi ünnepek között a legnagyobbak közé tartozik. Ilyenkor a havas sírokon pislákoló fények látványa felejthetetlen, és arra utal, hogy nem mentek el örökre azok, akiket szerettek, az emlékezés itt tartja őket közöttünk.

Temetu00F6 Karu00E1csonykor

Sokan vannak itt olyanok, akik családtagjai messze földön nyugszanak, ez a született finnek esetében leginkább Karéliát jelenti, a II. világháborút követően az Oroszországhoz csatolt finn területeket. A legtöbb temetőben van egy a Kareliában maradt sírok emlékére állított sírkő, itt lehet gyertyát gyújtani azok emlékére, akiknek a sírjait nem lehet meglátogatni.

Finnországban a szauna országában karácsony az ünnepi szaunával kezdödik. Karácsonyi szauna: A karácsonyfa feldíszítése után, mielőtt a Mikulás (Joulupukki) jönne és kiosztaná az ajándékokat szokás a szaunában tisztálkodva készülni az ünnepre. Aki volt már szaunában az tudja, hogy a szauna utáni tisztaság érzeténél nincs tisztább érzés, az emberen a teljes kikapcsolódás és könnyedség érzése uralkodik el. Joulusauna

A mai felmérések szerint a finnek 70 % – a manapság is megy karácsony délutánján vagy koraeste szaunába. Régi vidéki szokás szerint a halottak lelkeit is várták ide és az utolsó, aki kiment a szaunából még egy jó kanálnyi vizet öntött a forró kövekre, hogy a láthatatlanul megérkező lelkek kellemesen érezzék magukat a felszálló gőzben. A szaunában lakó szaunatonttu gondoskodik arról, hogy az ünnepnek megfelelö hangulatban történjen a szaunázás. Saunatonttu Selma

Mint a képen is látható a szaunatonttu nem mindíg egy töpörödott apóka, lehet életerötöl duzzadó fiatal nö is, mint ez a Szaunatonttu Selma.

A legtöbb háztartásban elkészítik- vagy ujabban már félkészen veszik- a Karácsonyi ételek-et Protestáns országban nincs böjt, a leggyakoribb karácsonyesti étel a sonka – olyasféle mint a húsvéti sonka Magyarországon. Joulukinkku

A sonka sütése szakértelmet igényel. Általában 2-3 nappal karácsonyeste elött sütik a sonkát alacsony hömérsékleten = kb. 120 C fok . A sütési idö hosszúságát a sonka nagysága határozza meg: 1 kg sonka = 1 + 1.5 óra sütés. Ez azt jelenti, hogy egy pl. 6 kg-s sonkát 1.5+ 6 = 7.5 óráig sütünk. Sokan este beteszik a sonkát a sütöbe és az reggelre kész lesz. Nem kell locsolni, itt kaphatók olyan cellofán zacskók amikbe betéve a sonka nem szárad ki.

joulukinkku_pussi (1)

A zacskó egyik sarkát levágjuk = szellözés. Ezen a képen látható egy hömérö, amit mélyen a sonkába kell beleszúrni. A szaftos és jó sonka húsának hömérséklete 75 C fok. A kész sonkatetejét szokták dísziteni is, ez leginkább úgy történik, hogy bekenik mustárral és zsemlemorzsával hintik meg, majd még egy rövid időre a sütőbe teszik, hogy a morzsa megbarnulva szép színt adjon a sonkának. Ezután lehet tovább díszíteni, pl. szekfüszegeket lehet beleszúrni a tetejébe így:

Koristeltu kinkku

Általában háromféle körítést készítenek a sonkához ezek olyanok, mint a pirék és sárgarépából, marharépából és burgonyából készülnek. Joululaatikot-620x324

A karácsonyi asztal a leggazdagabb, a sonka elött többféle halat szokás elöételként tálalni. Ezek a legkülönbözöbb páclében készült heringek és lazac. Legismertebb ezek közül az un. lasimestarin silli = üvegmester heringje. Ezt 3-4 nappal karácsony elött szokás összeállítani és üvegben a jégszekrényben tartani tálalásig.

lasimestarin silli

Többféle saláta is az asztalra kerül, hagyományosan nem zöldsalátáról van szó, hanem eltett zöldségekből kevert salátákról. Az egyik legáltalánosabb ilyen saláta apró kockákra vágott ecetes céklából, almából , savanyú – uborkából és főtt krumpliból, valamint heringből áll , finnül a neve: rosolli. rosolli

Ehez tejszínhabbal készült “mártást” szoktak csinálni, amit cékla lével rózsaszínűre szineznek.

A desszert sokféle lehet, aprósütemények vagy a hagyományos, tejben főtt rizskása fahéjjal és cukorral. Aki megtalálja az abba elrejtett mandulát, annak egész évben szerencséje lesz. Ha sok gyerek van a családban, akkor többen is találnak mandulát. A sütemények közül legáltalánosabb a gyerekkori forgókra emlékeztetü kinézésü, finnül Joulutorttu=karácsonytorta nevü. Joulutorttu

Vajastésztából készül, szilvalekvár van a közepén. A vékony tésztalapokat négyszögekre vágjuk és a szélüket úgy hajtogatjuk, mint a forgót. A tésztalapokat készen lehet venni, ½kg fagyasztott, nyers tészta – ebböl 10 ilyen sütemény lesz- kb. 1.20 euroba kerül. A szilvalekvár olyan, ami sütés közben nem folyik ki. Lehet azonban máskép is hajtogatni a tésztát, mellékelten egy pár karácsonyi angyalka:

jouluenkeli

Almalekvár van ezekbe az angyalokba sütés után így köszöntik a vendégvárókat és a vendégeket.

jouluenkeli1

Kedves Olvasók! Karácsonyi soraimat egy világviszonylatban is egyedülálló finnországi eseménnyel zárom, mégpedig a Karácsonyi békenyilatkozat felolvasásáról írt sorokkal.

Karácsonyi békenyilatkozat Sokunknak kezdödik úgy a karácsonyi ünnep, hogy meghallgatjuk a televizióból a karácsonyi béke kihirdetését. Hogy ez mit jelent ? Különleges finn szokás a Karácsonyi Béke nyilatkozata, melyet dec. 24.-én déli 12 órakor olvasnak fel nyilvánosan Turkuban. A régi piactéren az un. Brinkkala ház erkélyéről ünnepélyes keretek között felolvasott régi szöveget többezres tömeg hallgatja. Ez a szokás a középkorra vezethető vissza és része volt a finn törvényhozásnak. A mostani szöveget a nagy turkui tűzvész után a városi tanács titkára jegyezte fel emlékezetből 1827-ben. A békenyilatkozatot az ország két hivatalos nyelvén, finnül és svédül olvassák fel.

Joulurauhan julistus

Az eseményt 1935 óta a rádió és 1983 óta a finn televízió egyenes adásban közvetíti. Turku, Finnország régi fővárosa és Finnország az egyetlen skandináv ország, ahol ez a hagyomány évszázadok óta fennáll. A karácsonyi béke időszaka a középkorban 20 napig tartott és Tuomas (Tamás) napján, december 21.-én kezdődött. A Karácsonyi Békenyilatkozat az én fordításomban így hangzik:

Holnap, ha Isten is úgy adja Lesz Urunk és Megváltónk Kegyelemteljes születésének ünnepe. Ez okból most általános Karácsonyi Béke nyilváníttatik Ösztönözve Mindenkit arra, hogy ezt az ünnepet Az ünnephez illő ájtatossággal Töltse, Valamint különben is csendesen és békésen Viselkedjék, Mert az, aki ezt a békét megszegi és A Karácsonyi Békét illetlen viselkedéssel Zavarja, Terhelő bizonyítékok mellett lesz bűnös Azon büntetés kiszabására, melyet a Törvények és rendeletek A mindenkori vétségre és bűnre kiszabnak. Végezetül kívánunk városunk minden lakójának Örömteli Karácsonyi Ünnepeket.

A fenti nyilatkozat felolvasása után a téren összegyűlt tömeg hajadonfőtt elénekli a Finn Himnuszt ! Bármilyen hidegben és bármilyen hóviharban is hajadonfőtt !

Ezekkel a szavakkal kívánok én is Önöknek békés és áldott Ünnepeket és közelgö Újesztendöt abban a reményben, hogy jövöre is írhatok Önöknek szülöhazámba Magyarországra leveleket hazámból, Finnországból. Egyben köszönöm Önöknek mindazt az érdeklödést amiben leveleim az elmúlt évben részesültek.

Judit Mäkinen Finnország

Képek forrásai Sonka:http://www.mtv.fi/ohjelmat/sivusto2008.shtml/ohjelmat/etusivu/lifestyle/mita_tanaan_syotaisiin/ohjelma__ajankohtaista?1676016 sonka zacskóban és hömérövel: http://www.uusavuttomat.com/nain-paistat-joulukinkun Szekfüszeggel diszitett sonka: http://www.soupopera.fi/2013/12/ Köritések: http://www.metropoli.net/matkustus/joululaatikot-matkalaukkuun-katso-mita-joulumatkalle-otetaan-mukaan/ Szauna: http://www.stadinsissit.fi/stadin-sissien-joulusauna-xx-xx-2013/ Temetö: http://ladolcevitadisandy.blogspot.fi/2011_12_01_archive.html Saunatonttu: http://www.saunalahja.fi/Saunatonttu-Selm Rosolli: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/42107/Rosolli%2023.12.07/ Lasimestarin silli : http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/lasimestarin-silli Karácsonyi béke felolvasása: a TV-böl fényképeztem tavaly. Joulutorttu, angyalok : http://www.kinuskikissa.fi/joulutortut/

5 thoughts on “ 127.levél Karácsonyi készülödés – folytatás 

  1. Visszajelzés: Milyen a finn Karácsony ? | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

  2. Visszajelzés: Finnországi levél 182. Ádventi fények | Finnországi Levelek

  3. Visszajelzés: Finnországi levél 154. | Finnországi Levelek

  4. Drága Judit!Remekül ábrázolod a finn karácsonyt!Ez tényleg igy szokott lenni!Remélem,hogy kellemesen fogsz ünnepelni!Én sajnos csúnyán meg vagyik hülve… Kellemes ,szép ünnepeket kivánunk!Szeretettel Mária és Holger

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.