December 13. – Lucia napja 

December 13.-án már 60 éve ünnepli Finnország svédül beszélö társadalma Lucia napját.
Szent Lucia ( Sancta Lucia 283-304) a katolikus és orthodox vallások szentje Diocletianus császár uralkokodásának idején halt mártírhalált. Az ö ünnepe, december 13.napja a kereszténység elötti idöben a fény ünnepének napja volt.
Lucia a vakok és látássérültek szentje.

Egy kis történelem:
Az egyik legenda a következöket meséli Luciáról : Lucia Syracusaban született, tehetös család lánya volt ( ez szinte az egyetlen, amit biztosan tudunk róla).
Még gyerekkorában elvesztette édesapját, így ezzel az akkori követelményeknek megfelelöen mint ö mint az édesanyja elvesztették a gyámjukat. Abban az idöben Rómában minden nönek volt gyámja, aki elsösorban az apa, majd a férj és szükség esetén a fiútestvér is lehetett gyám.
Lucia édesanyja több évig betegeskedett, betegsége az akkor gyógyithatatlannak számító vérhas csodálatos módon egy zarandokút után meggyógyult miután Lucia Cataniába, Szt. Agatha ereklyéihez zarándokolt édesanyjával . Ezért Lucia áttért a keresztény hitre és megesküdött, hogy szüz marad Szt. Agatha példáját követve. .
Lucia akkor már eljegyzett menyasszony volt, de a hozományát a szegények között osztotta szét és megüzente a völegényének, hogy nem szándékszik férjhezmenni.
A féltékeny és ilymódon megsértett völegény feljelentette Luciát a hatóságoknál, keresztény hite miatt. A keresztély vallás akkoriban tilos volt Rómában és Lucia bíróság elé került. A bíróság bünösnek találta és arra itélte, hogy egy bordélyban éljen prostituáltként. Akkor azonban csoda történt, a Szentlélek betöltötte Luciát és olyan nehézzé tette, hogy több ember sem tudta elmozdítani. Ezért elhatározták, hogy megégetik. A körülötte felhalmozott máglya azonban nem gyulladt meg és végül úgy ölték meg, hogy átvágták a torkát.
Van egy másik legenda is, miszerint egy pogány fiatal beleszeretett Lucia gyönyörü szemeibe és házassági szándékkal kellemetlenül és kitartóan ajnározta öt. Amikor ennek nem akart vége lenni Lucia kitépte a szemeit és egy tálcán elküldta a fiúnak. A fiatal férfi annyira megrendült ettöl, hogy áttért a keresztény hitre. A legenda arról is beszámol, hogy amikor Szüz Mária megtudta, milyen erös Lucia hite, új, még szebb szemeket adott neki. Bizonyára ez ihlette a sienai festömüvészt Domenico di Pace-t ( 1484-1551) a mellékelt festményre.

220px-Saint_Lucy_by_Domenico_di_Pace_Beccafumi

Lucia napján a fény megtestesítöje Lucia fehér, hosszú ruhában jelenik meg, fején égö gyertyákkal ékesített koszorúval.Minden évben választanak Luciát, mégpedig úgy, hogy a svéd nyelvü napilap: Hufvudstadsbladet nyilvánosságra hozza a jelölteket az ország minden részéböl. Ezek közül az , aki a legtöbb szavazatot kapja az olvasóktól lesz az az évi Lucia.

Lucia_730x255px_3

December 13.-án ünnepélyes menetben indul el a föváros katedrálisának lépcsöiröl, hogy elvigye a fényt és a vigaszt az emberekhez.
A szavazással egyidejüleg gyüjtés is indul,melyet a svéd nyelvü Folkhälsan ( Népegészség) szervezet, valamit a rádió svéd nyelvü szerkesztösége : FST és a svédül közvetitö rádióadó:Radio Vega szerveznek. Az összegyült összeget olyan gyerekes családok megsegítésére használják fel akik nehézségekkel küzdenek.
Idén Åland szigetvilágából Jomala helységéböl érkezik Lucia a fövárosba. A neve Vanessa Eriksson.

Vinnarkandidat470x255 (1)

Helsinki katedrálisában teszi a fejére Lucia fényes koronáját a gyermekekért felelös ombudsman Tuomas Kurttila. Ezután kiséretével végigkocsizik Helsinki központján, az utcákon sokan üdvözlik ezt a menetet. Az ezután következö hetekben számos helyre látogat el – iskolákba, idösek otthonába, kórházakba – vigaszt és fényt osztva az év legsötétebb napjaiban.

Judit Mäkinen

Képek:
Festmény : http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyh%C3%A4_Lucia
Lucia: http://www.folkhalsan.fi/fi/startsida/Ajankohtaista/Suomen-Lucia/
Vanessa:
http://www.folkhalsan.fi/Web/Apps/News/NewsItem.aspx?id=9489&item=32350

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.