122. levél – Finnország kórusai II. 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelemben folytatom a megkezdett témát Finnország kórusairól. Ebben a levélben a finn kórusok részvételéröl lesz szó különbözö kórusversenyeken és fesztiválokon.

World Choir Games/ A Világ kórusvetélkedöje
Ezt a nemzetközi énekversenyt , amit a kórusok Olympiájának is hívnak nyolcadik alkalommal 2014 júliusában rendezték Rigában, Lettország fövárosában. A nagyszabású versenyen 27 000 énekes !! vett részt 73 ország 463 énekkarában. Ugye nem hiába hívják olympiának ezt az eseménysorozatot?
Az un. Champions osztályban/Bajnokok osztálya 3 finn kórus szerepelt, a Quoro Quando kórus és a Turkui katedrális ifjusági énekkara, valamint az elözö levelemben bemutatott Philomela kórus, ök aranyérmet nyertek ezen a vetélkedön.

Quoro Quando kórus:
Helsinki melletti városban, Vantaaban 2001 ben alapított kamarakórus ez, melyet az ottani Vaskivuori nevü sokoldalúan zenét oktató gimnázium énekkarának tagjai alapítottak azzal a céllal, hogy egy magasszínvonalú énekkarban folytathassák kedvtelésüket gimnáziumi tanulmányaik befejezése után is.

Quoro Quando

A kórust 2008 óta Jori Männistö vezeti.

Turun tuomiokirkon nuorisokuoro/Turkui katedrális ifjúsági énekkara
Ez a kórus 22 fiatalból áll, vezetöjük a katedrális kántora: Anu Åberg.

Turun katedraalikuoro-nuoret

Az énekkar védnöke Finnország evangelikus egyházának érseke, Kari Mäkinen.

Az idén Rigában rendezett versenyen részt vett a
Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naiskuoro/ Kereskedelmi Föiskola Diákszövetség Nöi Kórus is. Ez a kórus aranyérmet nyert a Champions/Bajnokok osztályában. Ebben az osztályban csak olyan énekkarok léphetnek fel, melyeknek már van nemzetközi tapasztalatuk, a részvételt egy bírálóbizottság véleményének alapján nyerheti el egy kórus a bizottságnak beküldött hangfelvétel meghallgatása és értékelése után.

Let the peoples sing /Hagyjuk énekelni az embereket kórusverseny
Ezt a kórusversenyt 1961-ben alapította Angliában a BBC ( British Broadcasting Company) , az angol rádiótársaság, kezdetben nemzeti versenyként. A versenyt, mely 1966 óta nemzetközi, jelenleg az Európai Unió rádiószövetsége, az EBU ( European Broadcasting Union) szervezi , a versenyt évenként más más uniós országban rendezik. Négy kategoriában zajlik a verseny, ezek a gyerekek (15 évnél fiatalabban), a fiatalok (16- 19 évesek), a felnöttek osztálya ahol nincs felsö korhatár és az un. nyilt osztály azoknak a részére akik kizárólag egy bizonyos zenét képviselnek, mint pl . a népdalok vagy a gospelek.
Az Ezüst Rózsa Serleget ( Silver Rose Bowl ) minden évben a legjobb kórus kapja.
Minden osztályban kiosztanak elsö dijakat is. Finn kórus 3 alkalommal nyert aranyérmet, 1971-ben a Tapiolan Yhteiskoulu nevü iskola kórusa, 1979-ben a Candomino kórus és 2013-ban a Key Ensemble nevü turkui kamarakórus.

Vajon Önök közül hányan tudnak ezen a versenyen elért fényes magyar sikerekröl? Magyar kórusokat ugyanis hat alkalommal díjaztak aranyéremmel, ezek a következök: 1973 Ifjúsági Egyetemi kórus, 1974 ELTE Bartók Béla kórusa, 1978 Liszt Ferenc kamarakórus, 1980 Váci Vox Humana kórus, 1983 kecskeméti “ Bányai Julia ” ált.iskola kórusa, 2003 Pro musica kórus.
Talán énekelt is valaki Önök közül ezeknek a kórusoknak egyikében ?

Ezek közül a finn kórusok közül kiemelném a
Candomino kórust, mely Espoo városának 1967-ben alapított ifjúsági kórusa. A kórus neve a latin Cantate Domino – Éneklés az Úrnak szavakból vezethetö le.

Candomino kuoro kuva Markus Manner

A hattagú kórusból az évek során nagy és nemzetközileg is ismert fiatal felnöttek kórusa lett, különösen Németországban kedvelik öket – ott már 12 alkalommal adtak hangversenyeket. A Candomino kórus nemzetközi sikert 2010-ben ért el Svájban, közelebbröl Neuchatel-ben rendezett versenyen, ahol a legjobb templomi zenemü elöadásáért díjazták öket.

A számtalan kórus közül megemlíteném még a föváros egyik kórusát, a neve :
Helsingin Laulu /Helsinki dala
Ez a fenöttekböl álló vegyeskórus 1951 óta müködik, jelenleg 40 tagja van.

Helsingin Laulu

Az énekkar nemzetközi porondon 2010-ben Bécsben rendezett Franz Schubert versenyen méretett meg, ahol az egyházi zene osztályban elérték az aranyra érdemesítö színvonalat. Az énekkar nemcsak egyházi zenével foglalkozik, énekelnek világi zenét is.
Helsinki napját június 12.-én ünnepli a finn föváros, erre az alkalomra a kórus helsinki szlengen (stadin slangi) énekelt dalokat hozott nyilvánosságra CD formájában.

Stadi sjungaa

Iisalmi városában az 1943-ban alapított
Iisalmen Kalevalakuoro/iisalmi Kalevalakórus
nőkböl álló kórus, tavaly ünnepelte 70. születésnapját. A kórus a Lotta Svärd szerverzet kórusaként indult.

Iisalmen Kalevalakuoro

A szervezet betiltása után – 1945 töl – változott a neve Kalevala kórusra.
Ennek a kórusnak fö célja a finn éneklés hagyományainak tisztelete.

Aktivan müködnek olyan kórusok is, melyek tagjai svéd anyanyelvü finnek. Ezek között említendö a kizárólag nöi énekesekböl álló
Akademiska damkören Lyran / Akadémiai hölgykórus Lyra.
A kórus a Helsinki Egyetem nöi énekkara, 1946 óta müködik sikeresen.

Akademiska Damkören

Az énekkar sokat jár külföldre is, koncerteztek minden északi államban, Argentinában, Belgiumban, Irországban és az Egyesült Államokban is.

A Turkuban müködö svéd nyelvü egyetem: Åbo Akademi ( Åbo kiejtés: Obu, Turku svéd neve) férfikórusa minden év augusztusában különleges hangversenyt rendez. Ez összefügg azzal a svéd szokással, hogy ha erös alkoholt ( snapsz) isznak, akkor elötte egy un. snapszdalt énekelnek. A legismertebb ezek közül a Helan går ( Hélan gor) = Az egész lemegy (a torkunkon) nevü snapszdal. A kórus neve: Studentkören Brahe Djäknar ( Diákkórus Brahe tinik ). Sok snapszdal ismeretes és az ünneplés elörehaladtával a felhajtott snapszok mennyiségének függvényében a dalok egyre vidámabbak lesznek.
Az együttes éneklésröl tettek tanuságot a finn nagykövetek is , akik közül hárman idén, október 28.-án énekkel gratuláltak Kator György tiszteletbeli konzulnak a pécsi konzulátus alapításának tizedik évfordulóján kapott kitüntetése alkalmával. Öket itt lehet meghallgatni:


Kedves Olvasók !
Soraimat azzal zárom, hogy a finn kórusokról írt leveleim csak felületesen érintik ezt a témát, hiszen olyan sok kórus müködik Finnországban, hogy azok részletes bemutatása lehetetlen ilyen levelek formájában. A válogatásom önkényes és nem jelent rang- vagy fontosság szerinti besorolást.
Remélem azonban, hogy kissé bepillantottunk az itteni élénk zenei élet ezen területére. Ha Önök között esetleg vannak olyanok, akiket érdekel ez a a téma akkor nézzenek be ide: http://www.sulasol.fi/kuorotietoa/kuorot/
A fenti címen abc-s sorrendben megtalálhatók a finnországi énekkarok.

Végül nem szabad elfelejteni, hogy az együttes éneklésnek óriási szociális jelentösége is van. A kórustagok nemcsak a próbákon találkoznak, közöttük és családaik között nem egyszer életreszóló barátságok születnek, hiszen sokszor évtizedekig is együtt hódolnak az emberiség egyik legnagyobb kincse, a ZENE elött.

Judit Mäkinen

Források:
http://www.finlande.lu/public/default.aspx?contentid=283452&nodeid=39017&contentlan=1&culhttp://www.kyn.fi/2014/07/17/kynlle-kultaa-kuoro-olympialaisista-riiasta/ure=fi-FI
http://www.interkultur.com/es/world-choir-games/historia/
http://www.ts.fi/kulttuuri/547291/Key+Ensemble+menestyi+merkittavassa+kuorokilpailussa
http://candomino.fi/index.php?page_id=2
http://www.helsinginlaulu.fi/42

A képek forrásai:
Candomino kuoro : http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/candomino-yleisradion-vuoden-nuorisokuoro
Turkui ifjusági kórus: http://www.tuomiokirkonnuorisokuoro.fi/
Quoro Quando kórus: http://qoroquando.fi/esittely/
Helsingin Laulu : http://www.helsinginlaulu.fi/15
CD lemez képe: http://www.helsinginlaulu.fi/uutiset.html?215
Lyran: Lyran Helsingin musiikkitalossa. Kép : Andrew Taylor itt:  http://lyran-rf.com/suomeksi/kuoro

One thought on “ 122. levél – Finnország kórusai II. 

  1. Egy kis kiegészítés: Ezen a héten ünnepli fennállásának 100 évfordulóját a Laulu-Miehet nevü nagyhírü férfikórus. Ez volt az a kórus, mely 1918-ban legelöször énekelte Sibelius Jääkäri marssi nevü müvét és 1940-ben a Finlandia himnuszt is.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.